Filip Remškar o rasti: Vse se začne z ZAKAJ

20.12.2018
Filip Remskar Smart Com6

Veliki voditelji navdihujejo ljudi in to želim doseči tudi sam. V poslu me poganja neuničljiva vera, da lahko s sodelovanjem dosežemo več in tako tudi več prispevamo k okolju.

S prevzemom vodenja družinskega podjetja še toliko bolj verjamem, da je za trajni uspeh in rast podjetja ključnega pomena to, da imamo jasno začrtano vizijo. Vizijo naše skupine Smart Com, ki jo sestavlja pet podjetij, smo pričeli opredeljevati z našim namenom – ZAKAJ delujemo. Ponovno zazrtje v smoter našega delovanja meni in celotni ekipi pomaga, da spodbujamo sodelovanje, pozitiven odnos do sprememb in predanost znanju, pri čemer nas vodijo sanje, vedoželjnost, srce in navdih.

A to je šele prvi korak. Za trajnostno rast podjetja moramo upoštevati tudi druga dva elementa Sinekovega zlatega kroga, s katerima odgovorimo še na vprašanji KAKO in KAJ delamo. »ZAKAJ smo sploh začeli delati to, KAR delamo, in KAJ lahko storimo za to, da bo naš smoter zaživel znotraj vseh tehnoloških in tržnih priložnosti, ki so danes na voljo?« Najti odgovore na ta vprašanja ni enostavno. Pravzaprav je trdo delo. Vse te tri dele moramo pravilno umestiti, dati v pravo zaporedje in jih uravnovesiti.

Ugotovil sem, da je za ravnovesje teh elementov pomembna pristnost tako v prepričanjih kot dejanjih. In to dejstvo velja za vodstvo in zaposlene. Teh načel se v skupini Smart Com držimo in po njih delujemo, kar se odraža tudi v trajnostnem razvoju, uspehu in preboju na naših področjih odličnosti.

Če bomo pričeli z ZAKAJ, bomo znali voditi naše sodelavce in jim povrniti občutek, da delajo stvari, ki jih navdihujejo in da uresničujejo skupno vizijo. Takšen odnos do vodenja sodelavcev, podjetniško kulturo, v kateri trdo delamo za to, kar imamo radi, torej s strastjo, želim razširiti tudi izven naše skupine Smart Com, zato smo ponosni pobudnik prevoda in založnik del Simona Sineka.

Filip Remškar, Smart Com, finalist za priznanje Mladi manager 2018