MQ znanje: Zdaj je ključno zavedanje pomena duševnega zdravja

3.11.2020

IMG 20201103 115004
Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager, je na e-dogodku MQ znanje gostila izjemne strokovnjake: prof. dr. Lejo Dolenc Grošelj (na fotografiji spodaj desno), specialistko nevrologije in klinično nevrofiziologinjo, evropsko strokovnjakinjo za medicino spanja ter vodjo ambulante in laboratorija za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo v UKC Ljubljana, dr. Klemna Podjeda, poslovnega trenerja, svetovalca, mentorja in coacha na Inštitutu za produktivnost, ter Tamaro Valenčič, strokovnjakinjo na področju razvoja in upravljanja talentov, organizacijskega designa in HRM-ja ter komuniciranja.

Danes smo gostili premierni e-dogodek MQ znanje in izvedeli, kako skrbeti za svoje zdravje, začeti pri sebi in to prenesti na svoje zaposlene ter jih motivirati.

- V prvi vrsti se je treba zavedati pomembnosti duševnega zdravja, svojega in svojih sodelavcev.

- Managerji so vzor zaposlenim, zato naj jih ozaveščajo: "Začel sem pri sebi in želim, da začneš tudi ti. Učinek dobrega počutja managerja se lahko tako multiplicira znotraj ekipe, podjetja," je poudarila Tamara Valenčič, strokovnjakinja na področju razvoja in upravljanja talentov, organizacijskega designa in HRM-ja ter komuniciranja.

- Nujno je ohranjati dobro fizično in psihično kondicijo. "Vsak naj poišče tisto, kar mu ustreza, pri tem pa mora biti vztrajen," je dodal dr. Klemen Podjed, poslovni trener, svetovalec, mentor in coach.

- Vsi, tudi top managerji, morajo imeti ob sebi ljudi, ki jim zaupajo.

- Podjetja naj zaposlenim ponudijo orodja za skrb za duševno zdravje: e-jutranjo jogo, dihalne vaje, vaje za čuječnost. Ni več dovolj le sadje na mizi.

- Zelo pomembni so individualni pogovori z zaposlenimi. Vodje, vzemite si eno uro na dan za to.

- V tem času sta pomembna tudi fleksibilnost in zaupanje. Pojdite za eno uro na hrib, sporočite to sodelavcem in ne imejte slabe vesti. Za boljšo učinkovitost je nujen je premik od računalnika in modre svetlobe v naravo.

- Strukturiranost časa, ohranjanje rutine (ne bodite cel dan v pižami) in predvsem pozitivna miselnost so izjemno pomembni.

- Da boste kos izzivom, pa je nujen dober spanec, je opozorila dr. Leja Dolenc Grošelj, specialistka nevrologije in klinična nevrofiziologinja: "Nikoli ne boste naredili vsega. Pojdite spat, da boste naslednji dan bolj učinkoviti in da boste ponoči krepili imunski sistem, tudi proti covidu."