Industrijska proizvodnja februarja nižja

11.4.2022

industrijska proizvodnja24

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila februarja za 8,3 odstotka nižja kot mesec prej, pri čemer se je najbolj znižala v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro. Medletno je bil padec februarja 1,2-odstoten, je objavil statistični urad.

STA še poroča, da je bila vrednost proizvodnje v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro februarja na mesečni ravni nižja za 52,3 odstotka. Na znižanje je vplivalo sprejetje zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, so pojasnili statistiki.

V rudarstvu ter predelovalnih dejavnostih se je vrednost proizvodnje medtem znižala za 4,4 oziroma 2,3 odstotka.

Vrednost industrijske proizvodnje se je na mesečni ravni znižala v vseh treh namenskih skupinah izdelkov: v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo za 10,6 odstotka, v proizvodnji izdelkov za investicije za 3,5 odstotka in v proizvodnji izdelkov za široko porabo za 0,1 odstotka.

V medletni primerjavi, torej glede na februar 2021, je bila vrednost proizvodnje v oskrbi z električno energijo, plinom in paro nižja za 38,2 odstotka, v rudarstvu za 23,2 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 2,1 odstotka.

Skupni prihodek od prodaje v industriji je bil medtem februarja na mesečni ravni nižji za 0,1 odstotka. Na domačem trgu je bil višji za 1,1 odstotka, na tujem trgu pa nižji za 0,3 odstotka.

Na letni ravni je bil skupni prihodek od prodaje v industriji višji za 14,4 odstotka, pri čemer se je povečal v predelovalnih dejavnostih in rudarstvu.

Statistični urad je objavil še podatek o skupni vrednosti zalog v industrijski proizvodnji. Ta je bila za 0,9 odstotka višja kot v januarju in za 17,7 odstotka višja kot v februarju 2021.

Vir: STA