Vlada s 1. septembrom za leto dni določila najvišje cene elektrike

14.7.2022

energetska kriza8

Vlada je na današnji seji določila najvišje cene električne energije za gospodinjstva in male poslovne odjemalce (mala in srednja podjetja), odločila se je tudi ohraniti znižano omrežnino, poroča STA. Nove cene bodo veljale od letošnjega 1. septembra do 31. avgusta 2023, minister za infrastrukturo Bojan Kumer je prihranek za odjemalce ocenil tudi na 1000 evrov letno.

Vlada je cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce, vključno s tistimi v večstanovanjskih zgradbah, omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi ter 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi.

"Ti odjemalci so bili doslej med najbolj prizadetimi skupinami odjemalcev," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Kumer.

Vlada se je odločila tudi ohraniti obstoječo za 50 odstotkov znižano omrežnino, poleg tega bo s 1. septembrom dodatno znižala prispevek za obnovljive vire energije, tako da bo prav tako prepolovljen. Zaradi tega se bo končni strošek za električno energijo na položnicah znižal pri vseh gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih, ne glede na dobavitelja, je dejal Kumer.

"Gre za ukrep, s katerim neposredno naslavljamo zviševanje cen energije," je poudaril minister. Prihranek za povprečnega gospodinjskega odjemalca je ocenil na 15 do 30 odstotkov, odvisno od tega, pri kako dragem dobavitelju je. Za odjemalce pri dobaviteljih z najvišjimi cenami lahko vladni ukrep pomeni za skoraj 60 odstotkov nižje stroške, je dejal.

V absolutnih zneskih pa regulacija cen elektrike pomeni za 110 do 334 evrov nižji letni strošek električne energije za povprečnega gospodinjskega odjemalca oz. okoli 1000 evrov na leto, če mu ta energent dobavlja najdražji dobavitelj na trgu.

"Upoštevajoč razmere, ki trenutno vladajo na trgu, regulacija dodatno prinaša preprečitve podražitve v letu 2023," je še dejal Kumer. Zaradi tega si lahko odjemalci obetajo še dodatne prihranke. "V dobaviteljski verigi smo optimizirali stroške, tako da še vedno lahko prodajajo, čeprav z manjšimi dobički," pa je odgovoril na vprašanje, kdo bo prevzel razliko v cenah.

Izpostavil je, da gre za prvi paket ukrepov na področju električne energije, ki mu bo zagotovo sledil še kakšen. V naslednjih tednih pa namerava vlada nasloviti tudi problem visokih cen zemeljskega plina.

Vir: STA