Akcijski načrt za dvig produktivnosti: Z družbenim dogovorom do boljšega življenja za vse

22.8.2020
Polona Domadenik2
Polona Domadenik, sokoordinatorica akcijskega načrta za dvig produktivnosti, ki je nastal pod okriljem Observatorija Združenja Manager in je zdaj v rokah Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo
Foto: Jure Eržen, Delo

»Poskušajmo zdajšnjo situacijo izkoristiti za preboj,« je v današnjem intervjuju za Sobotno prilogo izpostavila Polona Domadenik z Ekonomske fakultete v Ljubljani, sokoordinatorica akcijskega načrta za dvig produktivnosti, ki je nastal pod okriljem Observatorija Združenja Manager in je zdaj v rokah Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Glavni cilj tega načrta je zmanjšanje zaostanka v produktivnosti za sosednjo Avstrijo (kjer je neto plača skoraj dvakrat višja) za polovico. Avtorji so identificirali 13 prednostnih področij in na podlagi primerjalne analize zaostankov z Avstrijo in Nemčijo predlagali 38 najprimernejših ukrepov.

Za povečanje produktivnosti je ključnih pet dejavnikov:
- institucije,
- javna infrastruktura,
- inovacije,
- človeški kapital in izobraževanje
- ter tržna usmerjenost.

Za produktivnost je ključno tudi to, da imajo podjetja »dober poslovni model, odlične in predane zaposlene ter so vključena v globalne verige vrednosti. To na koncu prinese želeno dodano vrednost,« pojasnjuje Domadenik.

»Če dosežemo družbeni konsenz, novo družbeno pogodbo, da se ve, da bomo vlagali v ključne stvari, ki bodo povečale produktivnost na dolgi rok, tako, da bomo na dolgi rok vsi bolje živeli, sem prepričana, da smo zdaj vsi pripravljeni nekoliko zategniti pas,« še pravi in dodaja: "Slovenija je dobila 11,2 milijarde evrov, ki jih lahko porabi v prihodnji finančni perspektivi. Dajmo ta denar vložiti v projekte, ki nam bodo omogočili doseganje večje produktivnosti."

Več v intervjuju