Prvi dvig obrestnih mer ECB verjeten že poleti

11.5.2022

Christine Lagarde21

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je v nagovoru na konferenci o 30 letih neodvisnosti Banke Slovenije v Ljubljani spregovorila tudi o pričakovanem dvigu obrestnih mer v območju evra, poroča STA. Neto nakupe obveznic bi lahko ECB zaključila v začetku tretjega četrtletja (julija), dvig obrestne mere pa bi lahko temu sledil v nekaj tednih.

Lagardova se v nagovoru danes ni mogla izogniti visoki inflaciji, ki je po skoraj vseh kazalnikih nad dvema odstotkoma. Obenem ruska vojna v Ukrajini spodbuja strukturne spremembe, ki bi v času tranzicije "lahko vodile v nadaljnje negativne dobavne šoke in stroškovne pritiske", je poudarila.

Med takimi spremembami je zeleni prehod, ki ga bo še pospešila želja po zmanjšanju energetske odvisnosti. "Poti k doseganju energetske in podnebne varnosti sedaj jasno peljeta v isto smer," je poudarila Lagardova.

V aktualnem okolju se dinamika šibke inflacije iz preteklosti zelo verjetno ne bo vrnila. "Posledično je primerno, da se politika vrne v bolj normalne okvirje," je poudarila prva dama ECB. Pri tem je sicer opozorila na še naprej šibko potrošnjo in investicije v območju evra - oba kazalnika ostajata pod predkriznimi ravnmi.

"V takšnem okolju bosta predanost in fleksibilnost ključni," je prepričana Lagardova. Predanost bo pomembna v luči zagotavljanja cenovne stabilnosti, fleksibilnost pa se nanaša na postopno zaostrovanje monetarne politike in njeno prilagajanje aktualnim potrebam.

Lagardova je spomnila, da bo ECB najprej zaključila neto nakupe v okviru stimulativnega programa nakupov obveznic. "Sodeč po vhodnih podatkih je moje pričakovanje, da bi morali biti zaključeni v začetku tretjega četrtletja," je poudaril. Prvo zvišanje obrestne mere pa bo sledilo nekaj časa po koncu neto nakupov. "Nismo še natančno opredelili termina 'nekaj časa', a zelo jasno sem povedala, da bi to lahko pomenilo le nekaj tednov," je dejala Lagardova, in dodala: "Po prvem dvigu obrestne mere bo postopek normalizacije postopen."

Sicer je prva dama ECB priznala, da se banka in družba soočata s številnimi izzivi, a je prepričana, da se je z njimi mogoče uspešno spopasti. Pri tem se lahko ECB po njenih besedah zgleduje tudi po Sloveniji, ki se je pred desetletji odločno podala na samostojno pot in v tej luči dosegla številne pomembne rezultate.

Udeležence konference je nagovoril tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, ki se je sprehodil po 30-letni zgodovini dela banke. Ta je danes "bolj izkušena, močnejša in bolj samozavestna glede prihodnosti", je dejal.

Med izzivi, ki jih bo pomagala nasloviti centralna banka, je ob inflaciji izpostavil tudi druge aktualne družbene fenomene. Med drugim je navedel pospešeno digitalizacijo družbe in zlasti finančnega sektorja ter demografske in podnebne spremembe.

Banka Slovenije je ob 30. obletnici pripravila konferenco z naslovom 30 let neodvisnosti Banke Slovenije: Prehojena pot in sodobni izzivi. Na njej bodo poglede glede denarne politike in nalog centralnih bank tekom dneva soočili številni domači in tuji strokovnjaki.

Vir: STA