OECD zaradi vojne v Ukrajini sklestil napoved svetovne gospodarske rasti

8.6.2022

OECD10

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je zaradi vojne v Ukrajini sklestila napoved letošnje svetovne gospodarske rasti. Ta naj bi bila triodstotna, in ne 4,5-odstotna, kot je OECD napovedoval decembra, poroča STA. Svetovno gospodarstvo bo zaradi ruske invazije na Ukrajino plačalo visoko ceno, so zapisali.

OECD s sedežem v Parizu, ki predstavlja 38 najbolj razvitih držav, je zadnja v nizu ustanov, ki so znižale napoved svetovne gospodarske rasti.

Na drugi strani je organizacija podvojila napovedano inflacijo v državah članicah OECD. Ta bo znašala 8,5 odstotka, kar je najvišja raven po letu 1988, sporočilo OECD povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Svet bo plačal drago ceno zaradi ruske invazije na Ukrajino," je zapisal glavni ekonomist pri OECD Laurence Boone in dodal, da se pred našimi očmi odvija humanitarna kriza.

Razsežnosti nižje gospodarske rasti in višje inflacije so po njegovih besedah odvisne od razvoja vojne, a je že sedaj jasno, da bodo najbolj prizadeti najrevnejši. "Cena vojne je zelo visoka in morali si jo bomo razdeliti," je poudaril.

Pred izbruhom vojne so bile gospodarske napovedi po poročanju AFP veliko bolj ugodne. Gospodarska rast in inflacija naj bi se po uničujoči pandemiji covida-19 počasi vrnili v normalne tirnice. "A vojna in zaprtje nekaterih večjih mest na Kitajskem zaradi protikoronskih ukrepov so povzročili nov šok," so izpostavili v organizaciji.

OECD bi moral sicer najnovejšo napoved objaviti marca, a so poročilo zamaknili zaradi negotovosti, povezanih z vojno v Ukrajini. Marca so sicer ocenjevali, da bi lahko vojna od napovedane gospodarske rasti odškrnila več kot odstotno točko.

Svetovna banka je medtem napoved svetovne gospodarske rasti v torek znižala s 4,1 na 2,9 odstotka, Mednarodni denarni sklad pa je že aprila svojo napoved znižal za skoraj eno odstotno točko na 3,6 odstotka.

OECD je napoved gospodarske rasti za ZDA znižal z 3,7 na 2,5 odstotka, Kitajski pa s 5,1 na 4,4 odstotka. Bruto domači proizvod območja z evrom naj bi se okrepil za 2,6 odstotka, in ne za 4,3 odstotka, kot so napovedovali decembra. Velika Britanija naj bi zabeležila 3,6-odstotno gospodarsko rast, in ne 4,7-odstotno.

Vir: STA