IMF razvitim in bolje precepljenim obeta boljše okrevanje

28.7.2021

navzgor21

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejših gospodarskih napovedih (World Economic Outlok – WEO) ugotavlja, da po lanski epidemični recesiji nastaja ločnica med razvitimi državami, ki si lahko obetajo nadaljnje okrevanje in normalizacijo razmer, ter med tistimi, ki se soočajo s porastom okužb in žrtev covida, poroča Delo. IMF še dodaja, da do zajezitve virusa okrevanje ni povsem zagotovljeno niti v državah, kjer je trenutno malo okužb, zato poziva k multilateralni akciji, ki bi po vsem svetu omogočila dostop do cepiv, diagnostike in zdravljenja.

Po novi napovedi IMF naj bi se svetovni BDP po lanskem 3,2-odstotnem padcu letos povečal za šest, v 2022 pa za 4,9 odstotka. Slabši so obeti za evrsko območje, ki naj bi po lanskem 6,5-odstotnem padcu letos zraslo za 4,6 odstotka, predkrizno raven pa naj bi v povprečju doseglo šele prihodnje leto. 

IMF tokrat podatkov za Slovenijo ne objavlja, v zadnji, precej konservativni aprilski napovedi pa nam je za letos predvidel povečanje BDP za 3,7, v 2022 pa za 4,5 odstotka.

Več v Delu