Vojna v Ukrajini upočasnjuje gospodarsko aktivnost v območju evra

24.3.2022

Vojna v Ukrajini upočasnjuje gospodarsko aktivnost v območju evra

evri26

Gospodarska aktivnost v območju evra se je marca upočasnila. V gospodarstvu se negativno odražajo visoke cene in zaskrbljenost, da bo vojna v Ukrajini ustavila okrevanje, je objavila analitska hiša S&P Global (prej IHS Markit). Njen indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je bil marca pri 54,5 točke, potem ko je bil februarja pri 55,5 točke, poroča STA.

Kljub mesečnemu poslabšanju sicer gospodarstvo območja evra še vedno raste, saj vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast gospodarske dejavnosti.

Raziskava pa vendarle nakazuje "neposreden in pomemben vpliv" vojne na gospodarstvo in tveganje, da bi se gospodarska aktivnost evrskega območja lahko v letošnjem drugem četrtletju skrčila, je dejal glavni ekonomist S&P Global Chris Williamson.

Kot je dodal, bi PMI že marca, če ne bi bilo sproščanja protikoronskih ukrepov, nazadoval precej bolj občutno, kot je.

Med evrskimi državami se po raziskavi S&P Global negativnim učinkom dogajanja v Ukrajini najbolje upira Francija. Tam je namreč storitveni sektor v razcvetu, domače povpraševanje pa je zasenčilo slabši izvoz.

Gospodarska rast se je na drugi strani občutneje upočasnila v Nemčiji, četudi je predelovalna industrija tam še vedno nad ravnmi, zabeleženimi konec lanskega leta, ko je bil sektor močno prizadet zaradi ukrepov za zajezitev pandemije covida-19.

Analitiki opozarjajo, da so gospodarske napovedi zaradi ruske invazije na Ukrajino zelo negotove, se pa strinjajo, da bo treba dosedanje napovedi pomembno znižati.

Vir: STA