Han poziva gospodarstvenike, naj ne podpisujejo pogodb za elektriko in plin

18.10.2022

Gospodarski minister Matjaž Han se je prvič sestal s strateškim svetom za gospodarstvo. Konkretnih rešitev ni želel razkriti, saj da bodo kmalu znani tako na ravni Slovenije kot EU. Na sestanku strateškega sveta, v katerem je 22 strokovnjakov in strokovnjakinj s področja gospodarstva, so razglabljali o kratko- in dolgoročnih ukrepih za slovensko gospodarstvo. Naraščajoče cene energentov so po besedah nekaterih podjetnikov lahko "življenjski problem". "Če ne bo evropskega dogovora, bo Evropa v hudih škripcih," pa je Han dejal o energetski krizi v gospodarstvu.

1666021322 POS20221017BOR 3194 2048x1366
Foto: Borut Živulovič/ Bobo

Včeraj se je pod vodstvom ministra Matjaža Hana prvič sestal strateški svet za gospodarstvo. Han je dejal, da je po dvournem pogovoru zelo zadovoljen. “Slovenija ima kot majhna izvozna ekonomija velike prednosti, da v naslednjem desetletju, tudi pri naslednji krizi, uspe,” je dejal.

Konkretnih rešitev, do katerih so prišli na sestanku, Han ni želel razkriti, saj da so interne narave in da bodo o njih polemizirali na ministrstvu za gospodarstvo.

Na sestanku so razglabljali o kratko- in dolgoročnih ukrepih za slovensko gospodarstvo. O reševanju energetske krize Han ni želel govoriti, saj da to ni bila prednostna tema današnjih pogovorov – čeprav se ji niso mogli izogniti. Določene rešitve težav glede oskrbe z energijo bi morale biti, tako Han, v naslednjih desetih dneh znane tako na slovenski kot evropski ravni. Vse, kar je povedal, je to, da na gospodarskem ministrstvu pozivajo podjetja, naj ne podpisujejo nobenih pogodb za elektriko in plin, saj bodo izgube prevelike, da bi jih podjetja lahko pokrila.

Vabilu se je odzvalo vseh 22 povabljencev

Kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je strateški svet namenjen oblikovanju strategije gospodarskega razvoja, “da skozi energetsko, tehnološko, snovno in digitalno preobrazbo gospodarstva podvojimo dodano vrednost.”

Strateški svet za gospodarstvo je posvetovalno telo ministra pri usmerjanju gospodarske politike. Oblikuje predloge k strateškim usmeritvam gospodarskega razvoja, za razvoj podjetništva, industrije in obrti, za krepitev konkurenčnosti, dodane vrednosti in internacionalizacije, za krepitev stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja in za obvladovanje gospodarskih tveganj ob nastopu kriznih razmer.

Han je v strokovni svet imenoval 22 strokovnjakov in strokovnjakinj različnih profilov in znanj, za katere so po pojasnilih ministrstva ocenili, da mu bodo znali ustrezno svetovati pri gospodarskih vprašanjih. Članstvo je neplačano.

Sekretar sveta, ki koordinira in načrtuje delo sveta, pripravlja gradiva za seje in skrbi za prenos odločitev sveta v redno delo ministrstva, je Jernej Štromajer.

Člani sveta, ki jih je imenoval Han, so Ajda Pistotnik, Andrej Božič, Andreja Kokalj, Anja Kopač, Anton Papež, Barbara Bradač Hojnik, Barbara Žibret Kralj, Blaž Brodnjak, Blaž Cvar, Boštjan Gorjup, Danica Purg, Igor Akrapovič, Igor Jakomin, Jana Javornik, Jože Colarič, Jure Knez, Lidija Jerkič, Polona Domadenik Muren, Sandra Damijan, Tibor Šimonka, Toni Balažic in Vojka Martinčič.

Vir: N1 Info