Delodajalci v prvem polletju 2021 napovedujejo 26.000 novih zaposlitev

12.11.2020

zaposleni2

Delodajalci so kljub epidemiji precej optimistični glede gibanja zaposlenosti v prvem polletju 2021. Napovedujejo približno 26.000 novih zaposlitev in 1,3-odstotno rast števila zaposlenih. V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarji, prodajalci, varilci ter vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev.

Delodajalci za prihodnjega pol leta napovedujejo 1,3-odstotno rast zaposlenosti, saj načrtujejo, da bodo potrebovali približno 8600 novih delavcev, večinoma zaradi nadomeščanja (upokojitve, porodniški dopusti in dopusti za nego in varstvo otrok...), nekaj pa tudi zaradi večjih potreb. Najbolj spodbudne so napovedi za druge raznovrstne poslovne dejavnosti, kamor sodijo tudi zaposlovalne dejavnosti (4,8-odstotna rast), gradbeništvo (4,3-odstotna rast zaposlenosti), zdravstvo in socialno varstvo ter informacijske in komunikacijske dejavnosti (obe 3,3-odstotna rast). Največji upad števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz gostinstva, za katerega je napovedan 2,3-odstotni upad, ter kmetijstva (1,5-odstotni upad) in kulturnih, razvedrilnih, rekreacijskih dejavnosti (1,2-odstotni upad).

Na zavodu za zaposlovanje glede na odgovore delodajalcev predvidevajo, da bodo v prihodnjih 6 mesecih skupaj iskali približno 26.000 delavcev. Delodajalci bodo najpogosteje iskali delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarje, prodajalce, varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, vojake, poklice za zdravstveno in socialno oskrbo, skladiščnike in uradnike za nabavo in prodajo, elektroinštalaterje, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah. Nekateri od teh poklicev so že dalj časa deficitarni, letos pa se visoko umeščajo tudi poklici za zdravstveno in socialno oskrbo (med katerimi je recimo poklicna skupina osebnih asistentov), pa tudi poklici za zdravstveno in socialno oskrbo na domu. Med poklici za neindustrijski način dela bodo najpogosteje iskani kovinarji, strojni mehaniki in gradbinci, med strokovnjaki pa strokovnjaki matematično-naravoslovnih in tehnično–tehnoloških ter ter zdravstva.

Več v Dnevniku