Zelena luč za aplikacijo Poplave 2023, za pomoč pri odpravljanju posledic poplave

7.8.2023

poplave 2023

Ker je pomoč v poplavah nujna, ker mora biti vrh tega organizirana, pomoči potrebni pa jo morajo prejeti v čim krajšem času, je na pobudo Uprave RS za zaščito in reševanje zaživela aplikacija Poplave 2023. Aplikacija nam omogoča, da izberemo, kako bomo pomagali, članom civilne zaščite pa, da ponujeno pomoč ob pravem času usmerijo na pravo lokacijo.

Poglejmo podrobnosti, kako lahko v aplikaciji Poplave 2023 pomagamo ljudem in podjetjem v stiskah.

• Aplikacija je dostopna na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.
  • Do nje lahko dostopamo tako z mobilnim telefonom, tablico kot računalnikom.
  • Ko v aplikaciji izpolnimo prijavni obrazec, v katerega med drugim zapišemo naslov, telefonsko številko in  elektronski naslov, obenem navedemo, ali smo fizična oseba ali podjetje, počakamo, da na elektronski naslov prejmemo nadaljnja navodila.
  • Sporočilo, ki ga prejmemo v elektronski nabiralnik, se glasi: Poslali smo vam sporočilo za potrditev vašega kontaktnega e-naslova. S klikom na link v e-pošti boste lahko dostopali do obrazca za vnos vrste pomoči, ki jo lahko ponudite.
  • Na obrazcu, kako bi radi pomagali, izberemo vrsto pomoči: storitve, materialna sredstva ali prostovoljno delo.
  • V rubriki storitve imamo na voljo nabor različnih pomoči: od zidarstva in krovstva do pomoči osebam s posebnimi potrebami.
  • V rubriki materialna sredstva sami določimo izdelek, s katerim bi radi pomagali, nato izberemo ali bi ta izdelek podarili ali posodili.
  • Tretja rubrika omogoča prijavo prostovoljcev za pomoč.
  • Po vpisu osebnih podatkov in izboru pomoči bomo v največ dnevu ali dveh prejeli obvestilo, kjer lahko nudimo pomoč.
  • Aplikacija bo pripadnikom štabov omogočila, da bodo zbrane podatke filtrirali tako, da bodo določeno vrste pomoči dobili tisti, ki jo bodo potrebovali.
  • Aplikacijo bodo ves čas dopolnjevali glede na ponujeno pomoč in potrebe pomoči potrebnih.

Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje