Jamstvena shema za protikrizna posojila: "Postopki preveč zapleteni in zbirokratizirani"

5.1.2021

denarna pomoc11
Banke so doslej odobrile 75 posojil z jamstvom države v skupni vrednosti 68,4 milijona evrov – 10 v vrednosti 54 milijonov evrov za velika podjetja in 65 v vrednosti 14 milijonov evrov za mala in srednja podjetja. Na voljo je še več kot milijarda 930 milijonov evrov poroštev.

Jamstvena shema, ki so jo poslanci potrdili v okviru tretjega protikriznega svežnja konec aprila, izvajati pa so jo začeli konec junija, še vedno skoraj ne deluje. Nezadovoljstvo slovenskih podjetij, predvsem manjših, je zato čedalje večje. 

Doslej so banke podjetjem odobrile komaj dobrih 70 milijonov evrov posojil z jamstvom države, tako da je izkoriščenih manj kot 3,5 odstotka od skupno dveh milijard evrov razpoložljivih jamstev.

Lastnik in direktor podjetja s šestimi zaposlenimi, ki se ukvarja z uvozom in distribucijo športne opreme, s katero oskrbuje številne športne trgovine, je za Televizijo Slovenija povedal, da je svojo poslovno banko že junija zaprosil za 125 tisoč evrov posojila, ki ga je potreboval za nakup zalog za jesensko zimsko sezono. Vlogo z vsemi obrazci je oddal na začetku avgusta, postopek pa je bil zapleten. "V bistvu je približno 20 obrazcev oz. enih izjav, ki jih moraš oddati," pove. A do posojila z jamstvom države mu ni uspelo priti, odgovor pa je bil vedno enak: "Da banka še ne odobrava posojila, ker še niso prejeli protokolov od države. Zadnji odgovor, ki ga imam izpred 14 dni, je, da se bomo slišali januarja."

Ker z nabavo blaga ni mogel več čakati, se je nazadnje z banko dogovoril za klasično, a dražje, kratkoročne posojilo.

"Postopki so preveč zakomplicirani, predragi"

Da jamstvena shema ne deluje in da so postopki preveč zapleteni in zbirokratizirani, posebej za mikro- in mala podjetja, opozarjajo tudi na Obrtno-podjetniški zbornici. "Te postopke bi bilo treba zelo poenostaviti, da bi lahko prišli do teh posojil, ki jih nujno potrebujejo obrtniki in podjetniki v teh kriznih časih," poudarja tudi predsednik zbornice Branko Meh.

Da je shema zelo kompleksna, bolj kot v drugih državah, pogoji pa strožji, se strinjajo tudi v bankah. "Za mala in mikropodjetja so ti postopki preprosto preveč zakomplicirani, predragi, včasih sploh nemogoče, da bi jih izvedli," meni tudi Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank Slovenije.

Nekaj poenostavitev jim je že uspelo doseči, vladi in ministrstvu za finance pa predlagajo še dodatne poenostavitve sheme. Na odgovor ministrstva za finance, ali jim bodo prisluhnili, še čakamo.

Vir: www.rtvslo.si