Inflacija medletno že 4,6-odstotna, rast BDP se umirja

30.11.2021

navzgor42
BDP je bil v tretjem četrtletju za 4,8 odstotka višji kot v tretjem četrtletju lani, inflacija pa na letni ravni 4,6-odstotna.

Inflacija je bila novembra medletno najvišja v zadnjih 13 letih in se je na letni ravni v povprečju zvišala za 4,6 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,7 odstotka, kažejo podatki Sursa. Letno inflacijo so najbolj višale podražitve naftnih derivatov, mesečno pa višje cene pogonskih goriv ter oblačil in obutve, poroča Delo.

V Banki Slovenije poudarjajo, da je inflacija splet enkratnih dejavnikov, podražitve energentov pa ostajajo glavni dejavnik rasti cen. K novembrski 4,9-odstotni inflaciji  (merjeni po metodologiji HICP) so po njihovi oceni prispevale več kot polovico, kar 2,8 odstotne točke.

Slovenski bruto domači proizvod se je v tretjem četrtletju na letni ravni nominalno povečal za pet odstotkov, po desezoniranih podatkih pa je bil v tretjem četrtletju 2021 za 4,8 odstotka višji kot v tretjem četrtletju 2020 in za 1,3 odstotka višji kot v drugem četrtletju letos, so še izračunali na državnem statističnem uradu. Rast BDP se je tako v primerjavi z drugim letošnjim četrtletjem – ko je bil obseg BDP po desezoniranih podatkih za 15,7 odstotka višji kot v istem četrtletju lani – precej umirila.

Več v Delu