Etika na delu

11.4.2019
andrijana bergant2

Prav vsak izmed nas si želi sodelovati z ljudmi in podjetji, ki delujejo etično. Vsak si želi imeti etične zaposlene, etičnega šefa, poslovnega partnerja … Najpogosteje iz dveh razlogov: ker želimo zaupati in ker imamo kot ljudje potrebo po tem, da smo del plemenitega, dobrega. Etiko pri nas še premalo poznamo in uporabljamo kot poslovno aplicirano disciplino upravljanja. A smo v Sloveniji managerji in podjetja zagotovo že dovolj sofisticirani za to.

V svetu informatizacije prevladujejo podatki, ki jih lahko merimo, spremljamo, enostavno povezujemo … V glavnem kvantificirane, pri čemer imamo managerji še najraje takšne, izražene v evrih ali dolarjih. Hkrati so učinki poslovne etike nekaj, kar težko neposredno merimo v številkah. A že veliki genij Albert Einstein je dejal, da se ne da izmeriti vsega, kar šteje, pa tudi vse, kar se da izmeriti, ni nujno, da kaj šteje.

Etika v poslu in vseh medčloveških odnosih vsekakor šteje. To nam pove zdrav razum in izkustvo. Večina bi se strinjala tudi s tem, da etiko lahko občutimo, prepoznamo, da ima zelo oprijemljive posledice … Stroka je v zadnjih nekaj desetletjih v svetu tudi razvila že dovolj dobre kazalce uspešnosti in učinkovitosti na tem področju, raziskave kažejo, da so etična podjetja uspešnejša od konkurence in odpornejša na krizo. Zakaj je torej ne bi v podjetjih sistematično in profesionalno vpeljevali in usmerjali? Kot katerokoli drugo že uveljavljeno disciplino upravljanja.

S projektom Integriteta voditeljstva 5 zvezdic (5STIL), ki ga bo Združenje Manager skupaj z Evropskim inštitutom za etiko in skladnost poslovanja (EISEP) v kratkem podrobneje predstavilo javnosti, želimo oblikovati model za vpeljavo mednarodno uveljavljenih in praktično preizkušenih principov poslovne skladnosti in etike preko integritete voditeljstva. S tem sporočamo, da bo etika v podjetju na delu le, če jo bomo zaposlili, opremili, spremljali in komunicirali managerji.

Andrijana Bergant, MBA, AICA, predsednica EISEP