Bruselj Sloveniji znižal napoved letošnje rasti

10.2.2022

navzdol23
Evropska komisija je danes napoved gospodarske rasti v Sloveniji za letos poslabšala za 0,4 odstotne točke na 3,8 odstotka.

Evropska komisija je danes napoved gospodarske rasti v Sloveniji za letos poslabšala za 0,4 odstotne točke na 3,8 odstotka, za prihodnje leto pa nekoliko izboljšala na 3,6 odstotka. Rast naj bi bila tako v Sloveniji letos nekoliko pod povprečjem v območju evra, prihodnje leto pa občutno nad povprečjem.

Tudi tokrat je v središču pozornosti inflacija, ki dosega rekordne ravni. Letna stopnja inflacije v območju z evrom je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat januarja znašala 5,1 odstotka.

Komisija je Sloveniji za letos napovedala 3,7-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 2,1-odstotno, kar je občutno več, kot je napovedala v prejšnji, jesenski napovedi. To sicer velja za celotno območje evra, ki naj bi letos beležilo 3,5-odstotno inflacijo, prihodnje leto pa 1,7-odstotno.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je septembra lani Sloveniji za letos napovedal 4,7-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,3-odstotno, Banka Slovenije pa decembra lani štiriodstotno oziroma 3,3-odstotno.

Vir: STA