Sabina Sobočan: Hrepenimo po enostavnosti in agilnosti

20.10.2022

foto Andraz Kobe 1198

VARIS je ambasador slovenskega gospodarstva GREEN CREATIVE SMART. S tem sloganom se predstavljamo svetu. In če nekomu daš obljubo, pričakuje, da jo boš izpolnil.

Vesela bi bila, da bi držali besedo, ki jo dajemo. Da bi ambicija GREEN CREATIVE SMART poganjala celo gospodarstvo in državo: kako nekaj narediti zeleno, ustvarjalno, pametno. Torej ne delo zaradi dela, temveč pametno delo: zato, da bomo skupaj boljši v mednarodnih tekmah.

Pri tem ni treba, da se ločujemo kdo je podjetnik, gospodarstvenik, managerka, uradnik, ravnateljica. Gospodarstvo hrepeni po enostavnosti, agilnosti, razumevanju državne uprave. Konkretno, treba je vztrajati: spremeniti in skrajšati birokratske postopke, potrebujemo večjo fleksibilnost delovnopravne zakonodaje in seveda konkurenčno obdavčitev dela. Zavedati se moramo, da že nekaj časa med sabo ne tekmujejo podjetja, ampak države.

Če povem primer Varisa, ki je zgolj zaradi omenjenih problemov zgradil proizvodno halo eno leto kasneje. S tem je Varis izgubil več poslov, Slovenija pa denar, tako za plače, kot tudi za dobiček in razvoj. In te izgube se seštevajo - v nizek BDP na prebivalca in posledično nezadovoljstvo, ko vidimo hitrejši razvoj in večjo blaginjo drugih držav. 

Prepogosto je še tako, da namesto, da bi nam postopki ali uradniki pomagali, nas ovirajo in zavlačujejo; namesto, da bi lahko delali in gradili, imamo ovire, namesto, da bi z razpisi rasli in se razvijali, pripravljamo papirje, pišemo poročila,  - ukvarjamo se z nepotrebno birokracijo, ki ne prinaša dodane vrednosti.

Ovire, dolgotrajni postopki in nerazumevanje nas upočasnjujejo.

Da ljudje vedo, kaj je pametno delo, moramo imeti skupen cilj in vizijo. Ko je leta 2020 svet izzivala korona, je Združenje Manager ponudilo vizijo: trajnostno voditeljstvo. Vključenost, povezovanje, sistemski pogled.

Ko veš, kam hočeš, te ambicija poganja, da se osredotočiš na bistveno, odstranjuješ ovire in premikaš meje. Poenostavljaš in si agilen – vse s ciljem, da uspeš. Temu je ime podjetnost.

Dajmo ji priložnost!

Sabina Sobočan, direktorica VARIS Lendava in prejemnica naziva Manager leta 2022