Medeja Lončar: Trajnostno voditeljstvo je odgovorno delovanje na vseh ravneh

29.1.2021

Medeja Loncar in pokrovitelji2
Predsednica Združenja Manager Medeja Lončar je na Januarskem srečanju izpostavila, da je trajnostno voditeljstvo odgovorno delovanje na vseh ravneh: ekonomskem, družbenem, okoljskem in osebnem: "Prehod od 'jaz' na 'mi', sistemsko razmišljanje in delovanje ter vključevanje namesto upravljanja deležnikov - in tisto, kar v vključujočih družbah že velja: 'Nič o nas, brez nas.'"

Predsednica Združenja Manager Medeja Lončar je v nagovoru na Januarskem srečanju 2021 v ospredje postavila trajnostno voditeljstvo, vseživljenjsko učenje in preobrazbo, produktivnost in rast ter povezovanje in odgovornost. Njen govor objavljamo v celoti:

"Spoštovani predsednik vlade, cenjeni ministri in ministrice, članice in člani ter vsi prijatelji, pozdravljeni v letu učenja. Če nas je k hitremu učenju in osvajanju hibridnega načina dela lani spodbudil koronavirus, se letos za to odločamo z lastno voljo in ambicijo.

Še preden osvetlim, zakaj takšen uvod, se za trenutek vrnem na oder lanskega Januarskega srečanja. Videli smo se v živo, v Unionski dvorani, v času, ko je ravno odstopila tedanja vlada. Od takrat je Slovenija dobila novo vlado, naše združenje pa novo vodstvo. Ker imamo v vodstvu kar tri predsednice – poleg mene predsednici sekcije mladih in sekcije managerk, Tanjo Subotić Levanič in Sarah Jezernik, ter podpredsednico združenja Barbaro Domicelj, smo spoštovani predsednik vlade, z vašo ekipo – malo za šalo, malo zares – lepo uravnoteženi.

Nazaj k učenju. Managerji in voditelji smo – po naravi tega, kar delamo – nenehno vpeti v spremembe. Nikoli nimamo za poteze, ki jih potegnemo, vnaprej vseh informacij. Negotovost je naša realnost. A kljub temu je pandemija tej negotovosti prinesla novo dimenzijo. Spremenil se je način našega dela, pospešeno in več kot prej razmišljamo o prilagajanju poslovnih modelov, o spremembah potrošnika in delovnih okolij. Danes že lahko z veliko gotovostjo rečemo, da se na večini področij nikoli več ne bomo vrnili v načine delovanja, kot smo jih poznali pred tem. Prihodnost bo hibridna, to že vemo. In naša ambicija je, da to hibridno prihodnost razumemo in obvladujemo hitreje in bolje kot drugi. To pomeni, da se moramo znati hitro učiti.

Zaenkrat nam gre dobro. Od kriznega prehajamo v novo vodenje. V letu, ki je za nami, smo člani združenja pokazali, da smo sposobni agilnega delovanja. Hitro smo se učili, tudi iz mednarodnih uspešnih praks preobrazbe. Preko CEC, evropske družine managerjev, smo se vključili v raziskavo in razvoj trajnostnega voditeljstva. Pri tem želimo biti med vodilnimi: ne nekdo, ki le prevzema managerske prakse in orodja, temveč jih kot evropski voditelji želimo soustvarjati in deliti.

Zastavili smo tudi preobrazbo združenja. Prizadevamo si, da bi z delovnimi skupinami in programi presegli včasih silosno delovanje in zastarele vzorce nadomestili z novimi, naprednimi in digitalnimi načini sodelovanja. Strokovna služba aktivno dela na tem, da vas je v uresničevanje programa vključenih vedno več članov. Gonilna sila sprememb so mladi. Na več kot 25 dogodkih, v živo ali online, smo našteli več kot 2500 udeležencev. Udeležba na MQ treningih in novosti, MQ znanju, kaže na vašo visoko pripravljenost učenja in razvoja vodenja. Bravo, čestitke, dragi kolegi in kolegice!

Delujemo tudi navzven. Na dogodkih, medijsko in preko Gospodarskega kroga v razgovore z vlado vnašamo pogled ne le na gospodarstvo, temveč na družbo kot celoto. Naš cilj ni le dobro gospodarstva, temveč blaginja v družbi, tudi za generacije, ki prihajajo za nami. Managerjevo delo je delo z ljudmi in če ti nimajo občutka, da živijo v spodbudnem ter varnem okolju, v organizacijah težje vplivamo na njihovo zavzetost. Zato nam je pomembno, da v okolju – ne le poslovnem, temveč tudi družbenem – vladata zaupanje in spoštovanje. Da ljudje čutijo, da nas povezujeta skupna vizija in večja ambicija, biti med najboljšimi.

V Združenju Manager smo s ciljem rasti in družbene blaginje v središče ambicij postavili trajnostno voditeljstvo. To zahteva ne le izboljšave in postopne spremembe. Trajnostno pomeni pogum, da začnemo delovati drugače. Govorim o prilagajanju poslovnih modelov, sposobnosti, da razumemo sistemsko razmišljanje in delovanje, ter spremembe nas samih. Da smo se sposobni učiti in spreminjati. Trajnostno delovanje smo lani prvič postavili kot enega od ključnih kazalnikov uspeha, ki jih spremljamo pri kandidatih za priznanje Manager leta. 

Skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani smo zastavili in resno mislimo z Akcijskim načrtom za višjo rast produktivnosti. Tega seveda ne moremo uresničiti sami: načrt je pomemben prav zato, ker vgrajuje sodelovanje in povezovanje ključnih deležnikov v družbi. Skupaj lahko spremenimo – na bolje, seveda – marsikaj, kar v preteklosti ni bilo mogoče. Na decembrski seji upravnega odbora nam je Igor Simič, vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo, predstavil smele in utemeljene predloge za debirokratizacijo oziroma poenostavitve. Člani upravnega odbora smo mu izrazili podporo in sodelovanje pri uveljavljanju predstavljenih sprememb.

Aprila 2020 je nemški filozof Jürgen Habermas v odzivu na izbruh covida-19 povedal: »Še nikoli nismo toliko vedeli o svoji nevednosti in neizbežnosti, da živimo in delamo v negotovosti.« To čutimo tudi pri vodenju. Privzeti model bistroumnega in vsevednega voditelja v sodobnem svetu ne obstaja več. V zapletenem svetu voditelje bolj pogosto označujejo ponižnost, izostreni občutek lastnih omejitev, nenasitna radovednost in usmerjenost k učenju in razvoju, pravi svetovalna družba McKinsey. Na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, ki se zaključuje jutri, se voditelji iz celega sveta ukvarjajo s prihodnostjo dela, deležniškim kapitalizmom, 4. industrijsko revolucijo, podnebnimi spremembami, družbeno pravičnostjo in pandemijo.

Katere téme bo Slovenija ponudila v okviru svojega predsedovanja EU? Po čem želimo, da si bodo Evropejci in evropski voditelji zapomnili naš mandat? Predlagam, da jih navdušimo prav z vrlinami sodobnih voditeljev. S sposobnostjo učenja in preobrazbe. Slovenija z 9. mestom po človeškem kapitalu sodi v svetovni vrh. Še pred leti je sicer veljalo, da nam primanjkuje sposobnost sodelovanja, da bi vsi igrali za isti cilj. A zakaj se ne bi tudi v tem pospešeno izboljševali? Želim si, da bomo v nekaj letih lahko prepoznani kot država, ki se uči najhitreje – tudi sodelovanja in povezovanja. Ker se hitro učimo posamezniki, podjetja in družba. In ker smo država ravno prave velikosti za to.

Zato usmerjam in spodbujam: pred nami je obdobje učenja. V podjetjih ne gre več le za sisteme stalnih izboljšav, temveč stalno, vseživljenjsko učenje, t. i. upskilling. Tudi nas, voditeljev, ki se moramo na novo učiti vodenja. Spremenili so se naši kupci, spremenili so se ljudje, ki jih vodimo. Spremenila se je družba. Spremenil se je svet. Če se ne bomo učili mi, tega ne moremo pričakovati od svojih sodelavcev.

Odgovornost nas, voditeljev – iz vseh delov družbe: gospodarstva in politike – je tudi, da znamo pogledati čez svoje okvire in videti, kaj je dobro za širšo skupnost in kar je pomembno za naš dolgoročni razvoj. In to je tisto, o čemer govorimo, ko se pogovarjamo o trajnostnem voditeljstvu: odgovorno delovanje na vseh ravneh: ekonomskem, družbenem, okoljskem in osebnem. Prehod od 'jaz' na 'mi', sistemsko razmišljanje in delovanje ter vključevanje namesto upravljanja deležnikov - in tisto, kar v vključujočih družbah že velja: »Nič o nas, brez nas.«

Spoštovani predsednik vlade, ko se boste odločali o pomembnem, želimo managerke in managerji, ki vsakodnevno vodimo in usmerjamo tisoče ljudi, sedeti z vami in vašo ekipo za mizo. Prispevati želimo tisto, kar vemo in znamo, ter pomagati, da bomo skupaj dosegli tisto, kar je za Slovenijo pomembno. Ponosna sem, da se je časom navkljub ali prav zaradi njih naše članstvo v letu 2020 še okrepilo, več kot 1200 nas je in tudi v pandemičnem letu smo zabeležili rast. Hvala vam, dragi člani in članice, ki se vključujete, hvala članom upravnega odbora, častnega razsodišča, nadzornega odbora, sekcijam in vsem vam, drage članice in člani, ki zavzeto, zagnano in neumorno uresničujete poslanstvo in vizijo Združenja Manager. Hvala, ker dokazujete, da posameznik lahko naredi veliko, skupaj pa lahko naredimo vse. 

Naj bo leto 2021 prepoznano po tem, da ste v njem zrasli vi in vaši sodelavci. In mi vsi skupaj. Vsem želim lep večer v naši družbi, vsem današnjim nagrajencem in nagrajenkam pa moj iskreni poklon za vse dosežke.

Hvala."