Boštjan Vasle: Vojna v Ukrajini bo znižala rast in zvišala inflacijo

22.4.2022

Bostjan Vasle BS2

Redno spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v teh dneh poteka v znamenju ruske vojaške agresije in njenih posledic za naša gospodarstva. Zaradi šoka, ki ga je povzročil konflikt, bo gospodarska rast nižja od prej pričakovane, a še vedno solidna, višji pa bo vpliv pri inflaciji, po poročanju STA pravi guverner Boštjan Vasle.

Zasedanje IMF in Svetovne banke, ki kljub opuščanju koronskih ukrepov poteka v hibridni obliki, se je začelo v ponedeljek in se bo sklenilo v nedeljo. Njegov osrednji del je bilo četrtkovo zasedanje Mednarodnega denarnega in finančnega odbora IMF, danes ga bo dopolnilo še zasedanje skupnega razvojnega odbora obeh institucij. Iz Slovenije sodeluje delegacija s finančnim ministrom Andrejem Šircljem in guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Vasletom na čelu.

Tokratno redno pomladansko srečanje finančnih ministrov in guvernerjev držav članic IMF ter Svetovne banke poteka v znamenju ruske vojaške agresije in njenih posledic za naša gospodarstva, je v današnjem sporočilu za javnost zapisal Vasle. Posledice konflikta namreč dosegajo globalne razsežnosti, najprej so se odrazile preko višjih cen energentov in hrane, v vse večji meri pa se odražajo tudi v gospodarskih gibanjih, kjer so najbolj izpostavljene države EU.

Zaradi šoka, ki ga je v gospodarstvo vnesel konflikt, bo gospodarska rast nižja od prej pričakovane, a še vedno solidna, po trenutnih ocenah pa bo vpliv še višji pri inflaciji. Tu se posledice konflikta kažejo predvsem v dodatnem pospešku rasti cen energentov, ki so se začele krepiti že ob zaključku pandemije, in višjih cenah hrane. "Ob tem izpostavljam, da usodo držav EU na tem področju deli tudi Slovenija," je zapisal Vasle.

Pri naslavljanju posledic konflikta posebej pomembno vlogo igrajo mednarodne institucije, kot sta IMF in Svetovna banka. Srečanje tako poteka v poudarjanju pomena globalnega sodelovanja, in sicer tako na gospodarskih kot tudi politični ravneh, je dodal.

V Banki Slovenije kot pomemben del odziva na razmere razumejo tudi nadaljevanje procesa normalizacije denarne politike, k čemur so se s člani sveta Evropske centralne banke zavezali v preteklih mesecih. "Z namenom, da se v prihodnje vplivi rasti cen energentov in hrane v večji meri ne prenesejo na ostale skupine in povzročijo vztrajanje inflacije na povišanih ravneh, v Banki Slovenije zagovarjamo pospešitev začrtanih korakov v prihodnjem obdobju," je še pojasnil Vasle.

Vir: STA