Slovenski izvoz aprila na letni ravni zrasel za 55 odstotkov, v primerjavi z aprilom 2019 pa za 14 odstotkov

9.6.2021

navzgor11

Slovenija je aprila izvozila za nekaj več kot 3,2 milijarde blaga, kar je za 55,3 odstotka več kot aprila lani, ko je bila gospodarska aktivnost precej okrnjena zaradi posledic epidemije. V primerjavi z aprilom 2019 je vrednost izvoza aprila letos zrasla za 14 odstotkov. Vrednost uvoza je medtem aprila dosegla slabe 3,3 milijarde evrov, to je za 69 odstotkov več kot aprila lani in za 3,4 odstotka več kot aprila 2019. Izvoz in uvoz blaga sta bila aprila letos večja od vseh aprilskih vrednosti v zadnjih desetih letih.

V primerjavi z marcem letos je aprila vrednost izvoza upadla za dobrih osem, uvoza pa za nekaj več kot štiri odstotke. Pokritost uvoza z izvozom je bila aprila 98,4-odstotna, kažejo podatki statističnega urada.

Vrednost blagovne menjave z državami EU višja kot aprila lani, a nižja kot v 2019

Tudi obseg blagovne menjave z državami članicami EU je bil aprila znatno večji kot aprila lani, izvoz v druge države EU in uvoz iz njih sta bila vredna okoli 2,1 milijarde evrov. Izvoz je bil za 59,7 odstotka, uvoz pa za 69,6 odstotka večji kot aprila lani. V primerjavi z aprilom 2019 je medtem vrednost izvoza v članice EU aprila letos upadla za 1,6 odstotka, vrednost uvoza iz teh držav pa za 1,4 odstotka.

V države nečlanice EU je Slovenija aprila izvozila za 1,1 milijarde evrov blaga, približno toliko ga je iz teh držav tudi uvozila. Izvoz v države zunaj EU je bil tako za 47,9 odstotka večji, uvoz pa za 67,9 odstotka večji kot aprila lani, pa tudi v primerjavi z aprilom 2019 sta se izvoz v te države in uvoz iz njih letos povečala.

V prvih štirih mesecih izvoz in uvoz večja kot v istem obdobju 2020 in 2019

V prvih štirih mesecih letošnjega leta je Slovenija izvozila za 12,6 milijarde evrov blaga, to je za 15,6 odstotka več kot v istem obdobju lani in za 13,9 odstotka več kot med januarjem in aprilom 2019. Uvozila je medtem za 12 milijard evrov blaga, kar je za 16,6 odstotka več kot med januarjem in aprilom lani ter za 6,7 odstotka več kot v prvih štirih mesecih 2019.

Presežek v blagovni menjavi s tujino je v prvih štirih mesecih letos znašal 0,6 milijarde evrov, pokritost uvoza z uvozom pa je bila 105-odstotna. Od januarja do marca letos je imela Slovenija presežek v blagovni menjavi s tujino, aprila pa so statistiki zaznali primanjkljaj.

Vir: Finance