V Glasgowu se je začela 26. podnebna konferenca Združenih narodov

1.11.2021

podnebne spremembe6

V Glasgowu se je začela 26. podnebna konferenca Združenih narodov (ZN) COP26. Njen glavni cilj je doseči napredek pri zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in tako omejiti segrevanje ozračja, okrepiti prilagajanje na podnebne spremembe in zagotoviti dodatno financiranje državam v razvoju, poroča rtvslo.si.

"Ali se bomo ustavili ali pa nas bo ustavilo. Čas je, da rečemo 'dovolj'. Dovolj ubijanja samih sebe z ogljikom. Dovolj obravnavanja narave kot našega stranišča. Dovolj sežiganja, vrtanja in rudarjenja vse globlje. Sami si kopljemo grobove," je v uvodu dejal generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Okoli 120 svetovnih voditeljev, tudi slovenski premier Janez Janša, bo na Škotskem v ospredje razprave postavilo omejevanje segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija, pa tudi zmanjšanje toplogrednih plinov. Številni napovedujejo, da bo pot do dogovora glede podnebnih zavez tokrat še težja, kot je bila na konferenci v Parizu.

Predsednik vlade Janez Janša je v svojem govoru poudaril: "Menim, da je skrajni čas, da izoblikujemo stvarno pot do cilja 1,5 stopinje. Slovenija v okviru evropskega predsedovanja pri tem že sodeluje z evropskimi partnerji. Vendar pa ob le osemodstotnem deležu svetovnih izpustov ogljikovega dioksida Evropska unija ne more sama rešiti teh težav."

Več na rtvslo.si in rtvslo.si