Kako z inovacijami in zaščito intelektualne lastnine ambiciozno v svetovni vrh?

20.3.2024

MQ11

mq2

Kako z inovacijami in zaščito intelektualne lastnine ambiciozno v svetovni vrh je bilo izhodišče današnjega srečanja naših članic in članov. Če so imeli Kitajci pred tremi desetletji izključno nemške avtomobile, bo imela Evropa kmalu električne, narejene na Kitajskem. Evropa se mora čim hitreje zbuditi in ambiciozneje zagnati kolesje inovacij, je srečanje začel predsednik ZM Iztok Seljak.

Borut Čeh, direktor družbe Labena, je skozi projekt sLOVEnia Biotech Hills, ki združuje pomemben del slovenskega gospodarstva, področje farmacije in biotehnologije, predstavil pomen sodelovanja na tem področju, na katerem je Slovenija že danes tako rekoč velesila.

Zakaj in kako z razvojem do več kot sto tisoč evrov dodane vrednosti, sta spregovorila dr. Simon Rečnik, član uprave v Leku, in dr. Jana Erjavec iz podjetja BioSistemika, ki ju je skozi pogovor spretno krmarila Edita Krajnović iz Mediad.

Kakšni bodo premiki na evropskem parketu s spremembo evropske zakonodaje na področju zdravil in zaščite intelektualne lastnine in izzivi, povezani s tem, je povedala naša gostja Nathalie Moll, direktorica Evropske zveze farmacevtskih industrij in združenj, ki se nam je javila iz Bruslja.

Dr. Maja Zalaznik iz ljubljanske Ekonomske fakultete nas je spodbudila k razmisleku, kje ima Slovenija še priložnosti in rezerve za inovacije. Urša Jerše, vodja pisarne za prenos znanj na Univerzi v Ljubljani, pa nas je spodbudila k intenzivnejšemu sodelovanju podjetij pri tržnih prebojih v sodelovanju z univerzo.

Srečanje smo zaključili z navdihom poslovnega in športnega psihologa Aleša Vičiča, ki nas je spodbudil k razmisleku, kako moramo kot poslovni voditelji in voditeljice razmišljati in razumeti ambicioznost. To je bil tudi dodaten motiv in spodbuda za predstavitev dela naših delovnih skupin, ki v okviru gibanja podvig pripravljajo projekte na področju ambicioznosti.