Februarja rast prihodka od prodaje storitev

26.4.2022

navzgor94

Prihodek od prodaje storitev je bil februarja za 2,1 odstotka višji kot januarja in za 17,5 odstotka višji kot februarja lani, poroča STA. Na mesečni ravni je bila rast najvišja v poslovanju z nepremičninami, na letni pa v gostinstvu, je danes objavil državni statistični urad.

Prihodek od prodaje storitev se je februarja na mesečni ravni najbolj zvišal v poslovanju z nepremičninami, in sicer za 14,6 odstotka. Višji je bil tudi v gostinstvu (+3,6 odstotka), informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (+1,0 odstotka) ter v dejavnosti promet in skladiščenje (+0,6 odstotka).

Na drugi strani pa je bil v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih ter v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih nižji, in sicer v prvih za 1,9 odstotka ter v drugih za 0,8 odstotka.

K zvišanju prihodka od prodaje storitev glede na lanski februar so prispevale vse opazovane skupine storitvenih dejavnosti. Rast je bila ob sproščanju koronskih omejitev najvišja v gostinstvu, za 189 odstotkov, pri čemer je bil prihodek višji tako v nastanitvenih storitvah kot v dejavnosti strežba jedi in pijač.

Prihodek pri poslovanju z nepremičninami se je povečal za 18,8 odstotka, v dejavnosti promet in skladiščenje za 14,8 odstotka, v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih za 12,2 odstotka, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih za 10,4 odstotka ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih za 3,2 odstotka.

Vir: STA