V zadnjem četrtletju 2021 manj delovno aktivnih, stopnja brezposelnosti ostala pri 4,5 odstotka

28.2.2022

brezposelni38
Stopnja brezposelnosti se glede na tretje četrtletje ni spremenila in je znašala 4,5 odstotka.

Med prebivalci Slovenije v zasebnih gospodinjstvih je bilo v zadnjem četrtletju leta 2021 delovno aktivnih 981.000 oseb, kar je dva odstotka manj kot v tretjem trimesečju. Stopnja brezposelnosti se glede na tretje četrtletje ni spremenila in je znašala 4,5 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Stopnja delovne aktivnosti med moškimi je bila 61 odstotkov, med ženskami pa 52 odstotkov. Stopnja delovne aktivnosti v starostni skupini od 20 do 64 let je znašala 77,2 odstotka.

Med delovno aktivnimi jih je bilo 82 odstotkov zaposlenih v delovnem razmerju, 12 odstotkov samozaposlenih, trije odstotki so opravljali študentsko delo, dva odstotka jih je pomagalo na družinski kmetiji ali v družinskem podjetju, en odstotek pa je opravljal druge oblike dela.

Delež delovno aktivnih zaposlenih v delovnem razmerju se je v primerjavi z enakim obdobjem leto prej zmanjšal za štiri odstotne točke, medtem ko se je delež samozaposlenih povečal za dve odstotni točki.

V zadnjem četrtletju 2021 je bilo brezposelnih približno 47.000 oseb, kar je enako kot v prejšnjem četrtletju in za 6000 manj kot v enakem obdobju lani. Stopnja brezposelnosti je med moškimi znašala 4,2 odstotka, med ženskami pa 4,9 odstotka. Pri moških se je v primerjavi z enakim obdobjem leto prej znižala za 0,4 odstotne točke, pri ženskah pa za 0,8 odstotne točke, kažejo podatki, ki jih statistični urad pridobiva z anketnim vprašalnikom ter iz administrativnih in drugih zbirk podatkov.

Med brezposelnimi je 21.000 oseb oz. 46 odstotkov vseh zaposlitev iskalo že eno leto ali več, s čimer so opredeljeni kot dolgotrajno brezposelni. V primerjavi z enakim obdobjem leto prej se je delež dolgotrajno brezposelnih zmanjšal za pet odstotnih točk. V zadnjem četrtletju 2021 se je zmanjšalo tudi število oseb, ki so bili brezposelni manj kot eno leto; bilo jih je 25.000, kar je 20 odstotkov manj kot leto prej.

Vir: STA