Hočemo biti trajnostni, v bistvu pa nočemo

8.11.2019
Ana Struna Bregar 25x26

Generacije Baby Boom, X, M in Z smo gospodarsko najbolj uspešne generacije. Dosegamo izjemne rekorde.

Konstantna gospodarska rast zagotavlja, da se je globalna poraba energije v letu 2018 povečala za skoraj dvakratno povprečno stopnjo rasti od leta 2010. Povečalo se je povpraševanje po vseh fosilnih gorivih, tudi ko sta sončna energija in veter ustvarila dvomestno rast. Poraba nafte se je letu 2018 povečala za 1,8 odstotka, emisije CO₂ so za 1,7 odstotka višje in so dosegle nov rekord.*

Junija 2019 je bil razglašen 'Dan prehitevanja Zemlje', ko človeško povpraševanje po ekoloških virih in storitvah v določenem letu preseže tisto, kar lahko Zemlja v enem letu regenerira. Ta primanjkljaj še naprej povečujemo z likvidacijo naravnega kapitala Zemlje in kopičenjem odpadkov ter emisij.

Ni več dneva, ko ne bi prebrali novice o katastrofalnih posledicah podnebnih sprememb.

V bistvu pa težav nimamo zaradi podnebne krize, ampak zaradi kapitalizma, pohlepa, neetičnosti, laganja, napačnih ciljev, zastarelega izobraževalnega sistema, neambicioznih politikov.

V bistvu pa imamo izjemno priložnost, da se zapišemo v zgodovino kot generacije, ki so spremenile tok zgodovine. Kot generacije, ki so zagotovile trajnostni razvoj v pravem pomenu besede, čisto energijo, mir, blaginjo in zdravje za vse ljudi. Kot generacije, ki so ustvarile nov model socialnega gospodarstva, ki se ponekod že pojavlja s terminom 'Sustainalism'.

Prav vsi bomo morali spremeniti navade. Vsi posamezniki, vsi sektorji, vsa podjetja, organizacije. In ravno v teh spremembah se skrivajo izjemne priložnosti za vse.

V nobeni revoluciji (agrarni, industrijski, digitalni) ni bilo predvidenih toliko sredstev za investicije, kot jih je v podnebni. Ali jih znamo pravilno in etično izkoristiti?

Bliža se december, čas refleksije in novoletnih obljub. Kakšne bodo naše obljube, kaj bomo izpolnili, česa bo več?

Ana Struna Bregar, izvršna direktorica CER - Center energetsko učinkovitih rešitev

*The latest trends in energy and emissions in 2018

 

Tu preberite še avtoričin prispevek o priložnostih podnebne krize za podjetja.