Poslanci sprejeli PKP 10 ter zakona o debirokratizaciji in DDV-ju

27.12.2021

DZ9
Finančne posledice PKP-ja 10 so ocenjene na 280 milijonov evrov.

DZ je sprejel deseti protikoronski zakon, ki vključuje tudi več ukrepov za pomoč gospodarstvu. Prek podjetniškega sklada bo zagotovljena nova posojilna linija za likvidnost, predvideno je delno povračilo stroškov za nabavo testov za samotestiranje, do konca junija 2022 pa bodo podaljšani lanski turistični boni. Vlada je do konca junija 2022 pred kratkim že podaljšala tudi letošnje bone.

Stroški hitrih testov se bodo delodajalcem krili iz proračuna, in sicer za čas od 8. novembra do konca januarja 2022, v vrednosti 92,50 evra na delavca, ki se mora samotestirati.

Poslanci so sprejeli tudi zakona o debirokratizaciji in DDV-ju. Prvi med drugim omogoča, da se bodo lahko v centralnem registru prebivalstva dodali podatki o mobilni številki in elektronskem naslovu, ki naj bi omogočali hitrejši in učinkovitejši stik uradnih oseb s posamezniki. Predvidena je možnost vročanja dokumentov na elektronski naslov, ki ga bo posameznik posredoval pristojnemu organu. Zakon o DDV-ju pa med drugim predvideva, da bi trgovci in drugi izdajatelji računov te v papirni obliki izročali le še na zahtevo kupcev, sicer pa ne več.

Več na www.rtvslo.si.