Direktorica IMF Georgieva posvarila pred bistvenimi gospodarskimi tveganji zaradi konflikta v Ukrajini

24.2.2022

Kristalina Georgieva4
Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je danes posvarila, da bo imel konflikt v Ukrajini posledice za svetovno gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19.

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je danes posvarila, da bo imel konflikt v Ukrajini posledice za svetovno gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19. Izrazila je globoko zaskrbljenost zaradi ruske invazije na Ukrajino.

IMF bo po njenih besedah pomagal državam članicam in sproti ocenjuje gospodarske posledice spopada. IMF je že odobril 2,2 milijarde dolarjev posojila Ukrajini, kar bo izplačano do junija, vendar je Georgieva povedala, da lahko zagotovijo dodatna sredstva.

Ruski napad na Ukrajino je že oklestil delniške indekse po svetu in povišal cene energije, ZDA in zahodne zaveznice bodo še danes zaostrile sankcije proti Rusiji, kar bo vplivalo na ves svet.

IMF je januarja ocenil, da bo letošnja svetovna gospodarska rast 4,4-odstotna, vojna v Ukrajini pa jo lahko še bolj upočasni. Med sankcijami, ki jih imajo zahodne države v pripravi, je izključitev Rusije iz mednarodnega plačilnega sistema SWIFT, kar bo vplivalo tudi na preostali svet.

Vir: STA