Tanja Blatnik in Babett Stapel sta prejemnici priznanja Artemida 2022

25.1.2023

Foto Andraz Kobe 16

Tanja Blatnik generalna direktorica romunske druzbe Euroins Asigurare

dr. Babett Stapel poslovodna direktorica Fraport Slovenija

Združenje Manager podeljuje priznanje Artemida 2022 Tanji Blatnik, generalni direktorici romunske družbe Euroins Asigurare, in dr. Babett Stapel, poslovodni direktorici Fraport Slovenija. Priznanje Artemida, ki ga bosta prejeli 25. januarja na Januarskem srečanju, Sekcija managerk pri Združenju Manager podeljuje tistim managerkam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji.

Združenje Manager je v Tanji Blatnik, generalni direktorici romunske družbe Euroins Asigurare, ter dr. Babett Stapel, poslovodni direktorici Fraport Slovenija, prepoznalo managerki, ki sta uspešno prebili stekleni strop in posegli po svojih poslovnih sanjah. Euroins Asigurare danes dosega največji tržni delež v Romuniji ter zaposluje 570 ljudi, družba Fraport Slovenija pa je navkljub za letalsko industrijo zahtevnim pandemičnim letom presegla zastavljene cilje in se v prihodnja leta podaja z odločnimi trajnostnimi cilji.

Prelomno leto 2021: kljub pandemiji v nove izzive
Tanja Blatnik je marca 2021 prevzela mesto generalne direktorice romunske zavarovalnice Euroins Asigurare; od novega poslovnega izziva je niso odvrnili niti novo poslovno okolje, novi ljudje niti pandemija v polnem razmahu. Euroins Asigurare je bila ob njenem prevzemu vodenja po velikosti tržnega deleža na 4. mestu v Romuniji, leto 2021 pa so zaključili z ustvarjenimi 452 milijoni evrov prometa ter 43 milijoni evrov dobička. V letu 2022 so do novembra zabeležili 22-odstotno rast prihodkov. Danes Euroins Asigurare – del največje mednarodne zavarovalniško-energetske skupine v regiji srednje in vzhodne Evrope (CEE), Eurohold – s 570 zaposlenimi dosega največji tržni delež v Romuniji.
Pred tem se je Blatnik posvečala svetovanju upravam ter vodenju strateških projektov. Kalila se je v slovenskem zavarovalništvu, kjer je pot začela leta 2006 kot direktorica zalednih služb v Adriaticu. To vlogo je opravljala do leta 2013, ko je postala izvršna direktorica Adriatic Slovenica, tam pa ostala vse do leta 2019, ko je prevzela mesto direktorice v Generali zavarovalnici.

Ciljno usmerjenost iz profesionalnega športa uspešno prenesla v poslovne vode
Blatnik je z inovativnimi projekti v svoji karieri dosegala odlične rezultate na področjih optimizacije, avtomatizacije in digitalizacije storitvenih procesov, tako z vidika izkušnje zaposlenih kot strank. Njena največja strast je upravljanje sprememb na področju načrtovanja strateških aktivnosti in reorganizacije podjetij, in sicer z namenom povečanja učinkovitosti procesov ter fleksibilnosti vodenja in upravljanja. Zanjo je pri vodenju pomembno predvsem, da je vodja sposoben ustvarjati vizijo podjetja, ima dobre komunikacijske sposobnosti, da ves čas sprejema odločitve in tudi odgovornost zanje.
Za seboj ima tudi 20 let profesionalnega ukvarjanja s plavanjem – kot nekdanja vrhunska športnica je osredotočena na cilje in v nenehnem iskanju novih ter boljših rešitev stavi na opolnomočenje zaposlenih.

Pravnica, ki se je podala na pot strategije in trženja
Dr. Babett Stapel je julija 2021 prevzela mesto poslovodne direktorice Fraport Slovenija. Največjemu slovenskemu letališču se je sicer kot direktorica za finance, komercialo in administrativne zadeve ter prokuristka pridružila že leta 2016.
Stapel ima 22-letne izkušnje iz upravljanja in vodenja letališč, od tega 10 let na izvršnih vodstvenih položaj – poleg matične družbe v Frankfurtu je službovala še na letališčih v bolgarski Varni ter v perujski Limi. Selitev v slednjega, kjer je opravljala funkcijo izvršne direktorice za organizacijo in komunikacije, je bila ena največjih prelomnic v njenem življenju. Najpomembnejša pa, tako Stapel, da se je iz pravniških usmerila v strateške ter trženjske vode.

Pod njenim vodstvom so pandemičnim letom navkljub poleteli visoko

Stapel danes vodi več kot 400 zaposlenih v Fraportu Slovenija, za katerega so bili pretekla tri leta izjemno zahtevna. Družba se je konec leta 2019 soočila z bankrotom slovenskega letalskega prevoznika, ki je zanje predstavljal 51 % letalskega prometa. Obenem je bilo to leto še zadnje 'običajno' v letalski industriji, preden je svet ohromila pandemija. A negativnim dejavnikom navkljub se je pod njenim vodstvom promet na letališču leta 2022 v primerjavi z letom poprej podvojil, družba pa je tudi brez upoštevanja državnih pomoči dosegla pozitivni rezultat.

Takšni rezultati ne presenečajo, saj je dr. Babett Stapel prepričana, da so najpomembnejši elementi vodenja sodelovanje, določanje in doseganje ciljev, motivacija ter smisel za poslanstvo. Obenem stavi na zanesljivost, integriteto, zaupanje in trajnostno ravnanje. Tudi njihovi cilji za prihodnja leta so tako naravnani, saj do leta 2045 načrtujejo postati ogljično nevtralni. Stapel verjame v Slovenijo in je njena velika promotorka, obenem pa goji zaupanje v profesionalizem ljudi. Prav v odnosih z zaposlenimi se namreč skriva njena velika strast.


O priznanju Artemida
Priznanje Artemida Sekcija managerk pri Združenje Manager podeljuje posameznicam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo (mesto direktorice, generalne direktorice ali predsednice uprave) v gospodarski ali pomembni negospodarski družbi z več kot 50 zaposlenimi. Družba, vodstveno funkcijo katere mora zavzemati vsaj 12 mesecev, mora poslovati pozitivno. S priznanjem želijo spodbujati ženske, da se odločijo za sprejem managerskih izzivov v gospodarstvu ter javni upravi ter zavzamejo vodilno mesto v organizaciji. Obenem je eden od korakov, s katerimi si združenje že vrsto let prizadeva k bolj uravnoteženi zastopanosti spolov na najvišjih pozicijah v gospodarstvu.


Dosedanje prejemnice priznanja Artemida