Stopnja brezposelnosti v zadnjem četrtletju pod štirimi odstotki

27.2.2023

6304206498641 2

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je v zadnjem četrtletju dosegla 3,5 odstotka, kar je za 0,5 odstotne točke manj kot v četrtletju prej in za 1,1 odstotne točke manj kot v enakem obdobju pred letom dni. Med moškimi je znašala 3,2 odstotka, med ženskami pa 3,8 odstotkov, je danes sporočil Statistični urad RS.

Med prebivalci Slovenije je bilo v zadnjem četrtletju lani 35.000 brezposelnih, kar je za 15 odstotkov manj kot v četrtletju prej in za skoraj četrtino manj kot v istem obdobju pred letom ni.

Med prebivalci Slovenije v zasebnih gospodinjstvih je bilo delovno aktivnih 982.000 oseb. Njihovo število je bilo približno enako kot pred letom dni. Tudi stopnja delovne aktivnosti je ostala enaka, in sicer 56,3-odstotna.

Od tega je bilo 83 odstotkov delovno aktivnih zaposlenih v delovnem razmerju, 12 odstotkov jih je bilo samozaposlenih, dva odstotka delovno aktivnih sta opravljala študentsko delo, trije odstotki pa so delali v drugih oblikah dela ali pomagali na družinski kmetiji oz. v družinskem podjetju.

Kot so pojasnili statistiki, neaktivno prebivalstvo v starostni skupini med 15 in 74 let delijo v tri kategorije. V prvi so osebe, ki želijo delati, vendar dela ne iščejo, pod drugo spadajo osebe, ki iščejo delo, vendar ga niso pripravljene sprejeti v dveh tednih, v tretjo kategorijo pa spadajo tisti, ki ne želijo delati, zato dela ne iščejo.

Vir: STA