Vrednost industrijske proizvodnje letos višja kot pred korono

12.9.2021

industrijska proizvodnja10

Čeprav sta bila skupna vrednost industrijske proizvodnje in skupni prihodek od prodaje v industriji v Sloveniji v juliju 2021 na mesečni ravni nižja za 1,7 odstotka oz. za 3,2 odstotka, sta bila na letni višja tako od julija lani (za 8,9 odstotka oz. za 8,4 odstotka) kot od julija 2019 (oboje za 2,8 odstotka), kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs).

Slovenija je med državami EU z najvišjim letnim povečanjem obsega proizvodnje. Na letni ravni se je sicer obseg industrijske proizvodnje povečal v vseh državah članicah, najbolj pa v Belgiji (+23,2 odstotka), Litvi (+20,1 odstotka) in Sloveniji (+18,9 odstotka).

Glavni analitik na GZS Bojan Ivanc pravi, da tako visoka letna rast preseneča tudi njih, ker 40 odstotkov podjetij toži nad pomanjkanjem surovin. To po njegovem mnenju kaže na to, da ne gre za sistemski problem za celotno industrijo. "Slovenija je v skupini srednjeevropskih držav z najvišjo rastjo, kar je tudi posledica sestave industrije. V tem trenutku se še zlasti močno krepi kovinska in elektro industrija, slabše leto kot lani pa je zaznati v farmacevtski dejavnosti, predvsem zaradi visoke rasti v lanskem letu," ugotavlja Ivanc.

Več v Dnevniku