Ob napovedih OECD: preobrazba avtomobilske industrije bo eden od pokoronskih izzivov

1.12.2020

OECD2

Ob predstavitvi tokratnih gospodarskih napovedi Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) so posebno pozornost namenili tudi specifičnim izzivom za regijo srednje in vzhodne Evrope (SVE), v katero so zajeli višegrajsko četverico Češko, Madžarsko, Poljsko in Slovaško ter jim priključili še Slovenijo. Tudi za to regijo so pri OECD med glavnimi sporočili poudarili, da morajo vlade še vedno zagotavljati podporo najranljivejšim – otrokom, ljudem in podjetjem, saj se lahko tako izognemo dolgotrajnim brazgotinam, ki bi jih lahko pustila koronakriza. Sredi razprav o okrevanju je bilo poudarjeno tudi specifično vprašanje za gospodarstva peterice – kaj se bo dogajalo v avtomobilski industriji, v katero so močno vpeta podjetja iz vseh držav v regiji.

Vprašanje o nadaljnjem dogajanju v avtomobilski industriji v Evropi je sredi razprav načel Richard Grieveson z dunajskega inštituta za mednarodne ekonomske študije, saj je to vprašanje za regijo zelo pomembno. Kot je dejal, so bila v tej panogi pred koronakrizo poleg različnih škandalov v ospredju zlasti vprašanja, kako bodo v avtomobilski industriji, predvsem seveda tudi v nemški, s katero sodelujejo podjetja iz regije, v prihodnje ustvarjali prihodke, kako bodo odgovarjali na nove preference svojih kupcev, kakšnih sprememb naj se lotijo pri modelu rasti, ki se je doslej zanašal predvsem na tuje neposredne naložbe, na izvoz in pa globalne verige vrednosti. Kot je dejal Grieveson, je bilo slišati vprašanja, ali je bil glede rasti dosežen vrh, na primer na Češkem, v Sloveniji, slišati je bilo spraševanje, ali preprosto v panogi potrebujejo nove ideje, nov model rasti. Kot pravi Grieveson, je bila to osrednja razprava v panogi vse do februarja letos; in čeprav je pandemija zdaj to postavila malo v kot, po njegovem ta vprašanja niso izginila in bo treba nanje poiskati odgovore po koncu pandemije. Kot je dejal, sam stavi na zeleni prehod kot enega od odgovorov.

Več v Financah