Tanja Blatnik: Železna srajca Romunije

17.2.2023

Foto Andraz Kobe 182

Počaščena in hvaležna sem za priložnost, da lahko s člani združenja in z našimi bralci delim pomemben del svojih izkušenj, pridobljenih v dveh letih mandata generalne direktorice zavarovalnice Euroins Romunija. Področje zavarovalništva je polno izzivov, še posebej v Romuniji, kjer je trg razvojno zelo dinamičen, za našo panogo obstaja velik javnomnenjski interes, zelo pomemben pa je tudi neprekinjen dialog z državnimi ustanovami in medijskimi deležniki.

Strateški cilji našega podjetja, ki smo si jih zastavili v lanskem letu, ostajajo aktualni tudi letos, moje izkušnje pa se najbolje odražajo skozi prizmo teh: socialni napredek in blagostanje, trajnostno vodenje ter povezovanje in ustvarjanje skupnosti.

Napredek in blagostanje družbe sta sinergični ključ do uspeha v naši panogi, saj je zavarovalništvo prvenstveno družbena poslovna dejavnost, ki se dotika življenj posameznikov v občutljivih trenutkih. Povezuje in združuje vse, ki se zanašajo na nas , kar v mojem primeru znaša 2.6 milijona romunskih posameznikov in podjetij. Na te številke smo zelo ponosni, kar nas obvezuje, da za naše stranke neprestano izboljšujemo storitve, poenostavljamo interakcijo z nami in skušamo omogočati njihov poslovni ter osebni uspeh.

Treba je priznati, da se v Romuniji soočamo s kulturo prevencije, ki je šele v razvoju, zato namenjamo pomemben del naše pozornosti osveščanju javnosti o pomembnosti zmanjševanja in upravljanja s tveganji. Prepričani smo, da bodo z učinkovitim nadzorom nad dejavniki tveganja naše stranke lahko delovale svobodno in kreativno pri vseh svojih prizadevanjih in s tem »živele polno življenje«, kot pravi naš slogan.

Razvoj kulture prevencije igra pomembno vlogo tudi na povezanih področjih, kot sta zdravje in zelena tranzicija, kjer je proaktivni pristop ključen. V zadnjih dveh letih sem jasno videla, koliko skupnih izzivov delimo z drugimi sektorji, kar je name naredilo pomemben vtis. Povezovanje z vodilnimi v drugih dejavnostih je postalo strateška nujnost, še posebej v regionalnem kontekstu srednje in vzhodne Evrope, kjer obdobje tranzicije še traja. Razvoj v družbi na splošno in razvoj državnih institucij se dogajata vzporedno, a ne nujno z isto hitrostjo. Globoko ukoreninjena institucionalna kultura včasih malce zaostane, njen razvoj pa je najpomembnejši dejavnik za rast naše panoge in za ustvarjanje splošne družbene blaginje. Ta razvojni proces nikakor ni lahek, ali kot pravi pregovor “Navada je železna srajca”.

Ta izziv poskušam premostiti z vodenjem, ki mora biti s svojimi standardi za zgled ostalim in temelji na transparentnosti ter vztrajnosti. To sta vrednoti, na kateri se zanašam pri razvoju podjetja in celotne panoge ter ju s pridom uspešno uporabljam pri soočanju z vsemi izzivi našega trga.

Menim, da se moramo pri vodenju ves čas zavedati širšega družbenega vpliva panoge, v kateri smo dejavni, in se hkrati povezovati z deležniki izven naših neposrednih poslovnih okvirjev. Predvsem pa moramo biti vztrajni, odločni in zvesti sebi, ne glede na kulturno okolje, v katerem delujemo.

Tanja Blatnik, generalna direktorica romunske družbe Euroins Asigurare in prejemnica priznanja Artemida 2022