Poslanci prestavili odločanje o dohodninskem zakonu

16.12.2021

DZ7
Poslanci še niso glasovali o sprejemu novele zakona o dohodnini, s katero vlada predlaga razbremenitev pri obdavčitvi plač in kapitala. Gospodarski krog sicer predlagane spremembe podpira, ker so korak dlje k ugodnejšemu poslovnemu okolju in k večji blaginji prebivalk in prebivalcev.

Poslanci včeraj niso glasovali o sprejemu novele zakona o dohodnini, s katero vlada predlaga razbremenitev obdavčitve plač in kapitala. Tik pred glasovanjem je večina navzočih poslancev soglašala, da se odločanje prestavi na eno od prihodnjih sej državnega zbora.

Po predlogu vlade bi se splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci za dohodnino, postopno do leta 2025 zvišala z današnjih 3.500 evrov na 7.500 evrov. S tem bi se vsem zaposlenim povečale neto plače. Ob tem naj bi se znižala tudi stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov ter skrajšal čas, po katerem je odsvojitev vrednostnih papirjev neobdavčena. Med predlogi so tudi davčna razbremenitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, ponovna uvedba seniorske olajšave in ugodnejša davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost.

Več na rtvslo.si.

Predlagane spremembe je podprl tudi Gospodarski krog: "Razbremenitev plač z višjo dohodninsko olajšavo bi pomenila višje neto plače za vse (v vseh dohodninskih razredih), kar bi pozitivno vplivalo na potrošnjo, pomenilo bi višjo gospodarsko rast in spodbudilo delovno aktivnost prebivalstva. Hkrati bi predlagane rešitve pripomogle k zadrževanju zaposlenih, ki ustvarjajo višjo dodano vrednost. Pozitivno ocenjujemo tudi spremembe na področjih nagrad za poslovno uspešnost, obdavčitve dohodkov iz kapitala in oddajanja premoženja v najem." Več