Evropska komisija: Izboljšana napoved rasti za EU in Slovenijo

12.5.2021
160208 ekonomika es eu2

Evropska komisija je v svoji pomladni napovedi občutno izboljšala napoved gospodarske rasti območja evra in celotne EU. Letos območju evra namesto 3,8-odstotne napoveduje 4,3-odstotno rast, prihodnje leto pa namesto 3,8-odstotne 4,4-odstotno. Napoved za Slovenijo se je izboljšala za 0,2 odstotne točke: rast naj bi bila letos 4,9-odstotna, naslednje leto pa 5,1-odstotna.

V celotni EU naj bi se obseg bruto domačega proizvoda letos okrepil za 4,2 odstotka, prihodnje leto pa za 4,4 odstotka; v februarja objavljeni zimski napovedi sta bili ti številki nižji za pol odstotne točke.

Rast je pripisala vse večji precepljenosti prebivalstva in ukinjanju omejitvenih ukrepov. Pospeševali jo bodo zasebna potrošnja, naložbe in naraščajoče povpraševanje po izvozu evropskega blaga iz vse močnejšega svetovnega gospodarstva.

Stopnje rasti se bodo razlikovale od države do države, vendar naj bi se gospodarstva vseh članic do konca leta 2022 vrnila na predkrizne ravni.

Več: STAEvropska komisija