Februarja po dveh mesecih rasti znova padec števila brezposelnih

3.3.2022

zavod RS za zaposlovanje2

V Sloveniji je februarja po dveh mesecih sezonske rasti vnovič prišlo do padca števila registriranih brezposelnih. Zavod RS za zaposlovanje je minuli mesec naštel 64.783 brezposelnih oseb, kar je 4,5 odstotka manj kot januarja in 26,4 odstotka manj kot februarja lani. Upad je bil zlasti posledica manjšega priliva na novo prijavljenih brezposelnih.

Februarja se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 4015 brezposelnih oseb, kar je 53,6 odstotka manj kot januarja in 15,8 odstotka manj kot februarja 2021. Med novo prijavljenimi je bilo 339 iskalcev prve zaposlitve, 2075 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 38 brezposelnih zaradi stečajev in 675 presežnih delavcev, je danes objavil zavod.

Na mesečni ravni je za 49,9 odstotka upadlo število prijav presežnih delavcev, za 69,1 odstotka število stečajnikov, za 60,8 odstotka število brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas in za 15,2 odstotka število iskalcev prve zaposlitve.

"Vse pomembnejše kategorije novoprijavljenih brezposelnih oseb so se zmanjšale tudi v primerjavi z lanskim februarjem," so pojasnili na zavodu. Najbolj je medletno upadlo število presežnih delavcev (-34,1 odstotka), sledili so brezposelni zaradi izteka zaposlitve za določen čas (-16,7 odstotka), iskalci prve zaposlitve (-15,0 odstotka) in stečajniki (-9,5 odstotka).

Od 7066 brezposelnih oseb, ki jih je zavod februarja odjavil iz evidence, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 5015 oseb, kar je 9,5 odstotka več kot januarja in 24,7 odstotka manj kot februarja lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, komercialnih zastopnikov za prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, tesarjev, kuhinjskih pomočnikov, poslovnih sekretarjev in natakarjev.

Več: STA