Marec je v evrsko gospodarstvo vrnil rast, poganjala pa jo je zlasti industrija

8.4.2021

industrijska proizvodnja4

V splošnem za zdaj velja, da v evrskem gospodarstvu poteka okrevanje dveh hitrosti, saj industrija okreva veliko hitreje od storitvenih dejavnosti.

Po štirih zaporednih mesecih povprečnega krčenja aktivnosti se je evrsko gospodarstvo v marcu spet povrnilo v območje rasti. Tako kažejo končni rezultati redne mesečne ankete, s katero pri družbi IHS Markit sproti preverjajo utrip v gospodarstvu. Marčno povprečno izboljšanje aktivnosti na evrskem območju je bilo posledica predvsem velike rasti v predelovalni industriji, saj so sicer iz storitvenih panog še vedno poročali o krčenju aktivnosti. Je pa marčna zvezda Nemčija – tam so marca zaznali splošno rast aktivnosti, tako v industriji kot tudi v storitvenih podjetjih.

Kaj se je marca dogajalo v evrskem realnem gospodarstvu

Evrsko gospodarstvo se je torej marca povrnilo v območje rasti aktivnosti, je pa v povprečju še vedno zaznati razlike med predelovalnimi in storitvenimi dejavnostmi, kažejo podatki iz anketne raziskave družbe IHS Markit, ki so jo izvedli na vzorcu okoli pet tisoč evrskih podjetij iz različnih panog, zatem pa na podlagi pridobljenih rezultatov izračunali vrednosti indeksov nabavnih menedžerjev PMI. Povejmo, da so tokratno anketo izvajali med 12. in 26. marcem, kar pomeni, da so ujeli val sproščanja ukrepov, medtem ko so sicer pozneje številne opazovane evrske države, na primer tudi Nemčija, ukrepe zaostrile.

Spomnimo: indeksi PMI sodijo med najskrbneje opazovane kazalnike, saj ekonomistom in gospodarstvenikom ponuja dovolj zanesljive sprotne informacije o stanju v realnem gospodarstvu, medtem ko potrjeni statistični podatki prihajajo z zakasnitvijo.

Poglejmo, kaj so evrska podjetja poročala v marčni anketni raziskavi, pri čemer dodajmo, da vse vrednosti pod 50 točk kažejo krčenje aktivnosti, nad 50 točk pa njihovo rast.

Stanje v evrskem gospodarstvu

Po štirih mesecih krčenja je marec spet prinesel povprečno rast aktivnosti: končni podatek za evrsko realno gospodarstvo kaže, da se je marca v primerjavi s februarjem stanje v povprečju izboljšalo. Marčna vrednost glavnega indeksa PMI, ki kaže presek stanja v predelovalni industriji in storitvenih podjetjih, je znašala 53,2 točke, potem ko je še februarja znašala 48,4 točke.

Skok prek meje 50 točk pomeni, da se je evrsko gospodarstvo marca povrnilo k rasti po štirih zaporednih mesecih krčenja aktivnosti. Potem ko je bil oktobra lani indeks na meji (50 točk), je namreč zatem novembra, decembra, januarja in februarja pokazal, da so se aktivnosti v realnem evrskem gospodarstvu krčile. Za marčno povišanje vrednosti indeksa pri IHS Markitu ugotavljajo, da je bilo najvišje v zadnjih dveh letih in pol.

evrskem gospodarstvu poteka okrevanje dveh hitrosti: čeprav je glavni indeks, ki kaže povprečje, že preskočil v območje rasti, pa so storitvena podjetja tudi še v marcu poročala o krčenju poslovnih aktivnosti. Poglejmo, do kakšnih razlik prihaja.

K marčnemu izboljšanju je najbolj prispevala evrska predelovalna industrija. Še več, v industriji so zaznali rekordno mesečno povečanje proizvodnje v zadnjih 24 letih, kolikor merijo aktivnosti pri IHS Markitu, so sporočili iz družbe.

V evrski predelovalni industriji se razmere dlje časa izboljšujejo. Kot razkrivajo vrednosti indeksa PMI, je evrska industrija okrevanje začela lani poleti. Namreč, iz območja krčenja v juniju 2020, ko je PMI dosegel 47,4 točke, je vrednost indeksa PMI za predelovalne dejavnosti julija poskočila na 51,8 točke. Marca letos je indeks preskočil mejo 60 točk, natančneje, dosegel je 62,5 točke.

Marčno izrazito izboljšanje stanja v industriji je bilo zaznati v vseh opazovanih državah, kažejo podatki IHS Markita. Glede na vrednosti indeksov PMI za predelovalne dejavnosti so najboljše stanje marca izkazali v industriji v Nemčiji (66,6 točke), na Nizozemskem (64,7 točke) in v Avstriji (63,4 točke), saj so v vseh treh državah indeksi krepko presegli mejo 60 točk. So pa spodbudno rast zaznavali tudi v Italiji (59,8 točke), Franciji (59,3), na Irskem (57,1), v Španiji (56,9), rast so izmerili tudi v Grčiji (51,8 točke).

Več: Finance