Medeja Lončar: Ključna (bo)sta povezovanje in vseživljenjsko učenje

24.12.2021

Medeja Loncar27
Predsednica Združenja Manager Medeja Lončar je v intervjuju za Večer poudarila, da mora država vsa podjetja obravnavati pozorno in enako: "Dejstvo je namreč, da niso vsa podjetja odgovorna ali trajnostno naravnana.”

Pri vodenju so pomembne vrednote integriteta in vizionarstvo, čuječnost in odgovornost, je v intervjuju za Večer poudarila Medeja Lončar, predsednica Združenja Manager (ZM) in direktorica Siemensa v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem. Sama velik pomen pri vodenju ekip in podjetij pripisuje tudi raznolikosti in uravnoteženosti: "Podjetja, ki uspejo vključiti zelo različne ljudi, so običajno med najbolj inovativnimi, kreativnimi in tudi uspešnimi. Raziskave kažejo, da so dejansko tudi bolj profitabilna."

Ko je kandidirala za predsednico ZM, je kot prioriteto izpostavila trajnost, in sicer kot sistemski način gledanja na razvoj. Pravi, da imamo na tem področju še precej izzivov, "je pa vpeljava trajnostnosti najvišja prioriteta tudi na evropski ravni. Zato sem prepričana, da bomo v to smer razvoj čedalje bolj usmerjali tudi mi." Prepričana je tudi, da bo načelo vzdržnosti in z naravo usklajenega razvoja potrebno prenesti v izobraževalni sistem in da "bomo morali dodatno vzpodbujati povezovanje. Na družbenem in strokovnem delu. To bo ključ tako v podjetjih kot v družbi." Ob tem izpostavlja še pomembno vlogo države: "Njena naloga je, da vsa podjetja obravnava pozorno in enako. Dejstvo je namreč, da niso vsa podjetja odgovorna ali trajnostno naravnana.”

Na vprašanje, kako se bo delovno mesto leta 2050 razlikovalo od tega danes, odgovarja, da bo pomembno ljudem dati primerno izobrazbo in interdisciplinarna znanja ter jih naučiti ključne veščine - hitrega prilagajanja, saj so spremembe zdaj mnogo hitrejše, kot so bile nekoč. Ključ je torej v vseživljenjskem učenju in osebnem razvoju.

Več v Večeru