Renata Salecl: Zdaj je treba filozofirati, v katero smer razvijati družbo

27.8.2020

Renata Salecl5

V današnjem pronicljivem pogovoru na klubskem dogodku Sekcije managerk Vključi.(V)se sta Andrej Drapal, filozof, ki je prek podjetništva postal praktični filozof, in dr. Renata Salecl, filozofinja in publicistka svetovnega formata, pretresala situacijo, v kateri smo se kot družba znašli zaradi epidemije. Strinjala sta se, da ne govorimo zgolj o koronavirusu, temveč o širšem kulturnem virusu, ki odpira vrsto vprašanj o organiziranosti in prihodnosti družbe.

Po daljšem obdobju težnje k hitremu razvoju in rasti, kar nas je verjetno tudi pripeljalo v to situacijo, danes upravičeno odpiramo vprašanja o ekologiji, neenakosti, izjemnih družbenih razlikah, medsebojnih odnosih. Tudi pri soočanju s covidom-19 niti približno nismo vsi v istem čolnu.

Ljudje se po krizah znamo prilagoditi in zaživeti novo normalnost. Danes je morda čas še za malo filozofiranja, v katero smer razvijati družbo naprej: kako organizirati delo, odpirati razprave o dostojnem življenju, odnosu med dodano vrednostjo ljudi in umetno inteligenco, o ohranitvi in razvoju demokracije. Začnimo razumeti novo realnost in kot odgovorni managerji obvladujmo tveganja, ki jih prinaša, sta zaključila sogovornika.