Igor Mervič: Vodenje in komunikacija

4.2.2022

Igor Mervic4
Komunikacija managerjev je izjemno pomembna. Če je ne obvladajo, imajo kot po pravilu slab(š)e rezultate, meni Igor Mervič, prejemnik priznanja za življenjsko delo 2021.

V svoji dolgoletni managerski karieri sem prišel do mnogih spoznanj in nekatere bom z vami delil v nadaljevanju.

Managerji se večinoma zavedamo, da so naš največji kapital zaposleni. Vprašanje pa je, kako jih pridobiti na svojo stran, da nam bodo sledili in pomagali uresničiti naše načrte. Mi smo namreč tisti, ki jih vodimo s svojim zgledom in jim moramo biti pripravljeni tudi pomagati. Od naše komunikacije je odvisno, ali bodo dobili primeren odziv za opravljeno delo. Ne smemo se izogibati konstruktivni kritiki, vendar  jih moramo istočasno pohvaliti, če si to zaslužijo. Pri vodenju sem velikokrat izrekel pohvale, saj lahko tako dvigneš raven morale in energije ter s tem prispevaš k dobremu delovnemu vzdušju. Ob tem sem se spomnil besed nekdanjega managerja velikega državnega podjetja, ki je pred leti dejal, da nikoli ne deli pohval sodelavcem, ker ljudje so pač plačani za to, da dobro opravijo svoje delo. Tako destruktivno vodenje je zanesljiva pot k neuspehu.

Veliko sem se ukvarjal tudi z načini, kako s postavljeno strategijo podjetja seznaniti čim več zaposlenih. Naše trgovine so namreč na več kot 100 različnih lokacijah. In če veš, kaj je treba narediti, je to treba tudi dobro skomunicirati. Tisti, ki tega niso obvladali, so imeli kot po pravilu slabe rezultate. Kako vodje obvladujejo situacijo v svojih sredinah, lahko pri velikem številu zaposlenih in razdrobljeni organizacijski strukturi, ugotoviš le na en način. Z anketo vprašaš svoje zaposlene, kaj menijo o neposredno predpostavljenih, torej, o svojih šefih. To mora storiti, poudarjam, neodvisna agencija. Sicer imajo sodelavci strah, da anketa ne bo anonimna. Mi smo to izvedli in zaradi zaupanja, da je anonimnost zagotovljena, smo imeli izjemno udeležbo. Na ta način je bil vsak vodja ocenjen in dobili smo tudi smernice, kaj morajo izboljšati. In smo spet pri komunikaciji, ko se je treba pogovoriti o včasih neprijetnih temah. Da izvedeš tako raziskavo, pa je potrebno kar nekaj poguma, ampak priporočam vsem!

Igor Mervič, dolgoletni generalni direktor družbe Spar Slovenija in prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021