Bruselj Sloveniji napoved letošnje gospodarske rasti znižal na 3,7 odstotka

16.5.2022

Slovenija60

Evropska komisija Sloveniji za letos napoveduje 3,7-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,1 odstotne točke manj, kot je napovedala februarja, poroča STA. Za prihodnje leto je napoved rasti znižala s 3,6 odstotka na 3,1 odstotka. Inflacija bo medtem po napovedih komisije v Sloveniji letos znašala 6,1 odstotka, prihodnje leto pa 3,3 odstotka.

Slovensko gospodarstvo bo še naprej raslo kljub negativnim vplivom, ki jih prinašajo naraščajoče cene, motnje v dobavnih verigah in upad zaupanja v luči ruske agresije na Ukrajino. Zasebna potrošnja se bo kljub inflaciji, ki znižuje dejanske dohodke, krepila, in sicer zaradi nadaljnjega povečevanja zaposlenosti, nedavno sprejete davčne reforme in porabe prihrankov, napoveduje komisija.

Naraščajoče cene ter povečano povpraševanje, pa tudi vse večja negotovost bodo medtem močno negativno vplivale na zasebne naložbe. Javne naložbe bodo to nadomestile, predvsem s porabo strukturnih skladov in mehanizma za odpornost in okrevanje.

Glede na to, da v slovenskem gospodarstvu pomembno vlogo igra izvoz, bi lahko gospodarsko rast ogrozilo manjše povpraševanje na njenih izvoznih trgih. Zaradi velike negotovosti in inflacije pa bi lahko potrošniki več varčevali, kar bi vodilo v nižjo potrošnjo in tudi zmanjšanje zaposlenosti.

Napovedana inflacija je v danes objavljeni spomladanski napovedi sicer precej višja kot v zimski, ki jo je Evropska komisija objavila februarja. Tedaj je Sloveniji za letos napovedala 3,7-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 2,1-odstotno. Glede na tokratno napoved pa bo inflacija v Sloveniji letos znašala 6,1 odstotka, prihodnje leto pa 3,3 odstotka.

Ta je blizu tisti za območje držav z evrom, ki za letos prav tako znaša 6,1 odstotka, za prihodnje leto pa 2,7 odstotka.

Kljub trenutni visoki porabi pa se bo v Sloveniji izboljšal položaj javnih financ. Javnofinančni primanjkljaj se bo s 5,2 odstotka BDP, kolikor je znašal lani, letos znižal na 4,3 odstotka BDP. V letu 2023 se bo še znižal, in sicer na 3,4 odstotka. Slovenski javni dolg bo medtem po napovedih komisije letos znašal 74,7 odstotka BDP, prihodnje leto pa 72,6 odstotka.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah. Današnja je prva po izbruhu vojne v Ukrajini.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v nedavno znižani oceni sicer Sloveniji za letos napoveduje 4,2-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa triodstotno. Banka Slovenije je decembra lani napovedala štiriodstotno oziroma 3,3-odstotno.

Vir: STA