Gospodarska aktivnost v območju z evrom z najpočasnejšo rastjo v 18 mesecih

1.6.2022

navzdol34

Zaradi pomanjkanja zalog, visokih inflacijskih pritiskov in šibkejšega povpraševanja je proizvodni sektor v območju z evrom maja zabeležil najpočasnejšo rast v zadnjem letu in pol, ugotavlja analitska hiša S&P Global, prej IHS Markit. Njen indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je bil maja pri 54,6 točke, potem ko je bil aprila pri 55,5 točke, poroča STA.

Rezultat nad 50 točk pomeni rast.

Število novih proizvodnih naročil se je prvič po juniju 2020 zmanjšalo. Povpraševanje je maja ostalo šibko, na kar so vplivali vojna v Ukrajini, omejitve zaradi pandemije covida-19 in višje cene, ugotovitve analitske hiše povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav se je rast v primerjavi z nedavno nizko aprilsko rastjo rahlo povečala, je ostala počasna. Proizvajalci so najhitreje v zadnjih treh mesecih povečevali zaloge nabav, vendar se stopnja rasti nabavne aktivnosti ni spremenila glede na aprilsko 17-mesečno najnižjo vrednost.

Podatki S&P Global so pokazali, da so se stroškovni pritiski v proizvodnih podjetjih minuli mesec povečali. Cene vhodnih surovin so se povečale z eno najhitrejših stopenj v zgodovini.

Med štirimi velikimi gospodarstvi v območju z evrom se je maja okrepil proizvodni sektor v Nemčiji in Španiji, medtem ko sta Italija in Francija zabeležili padce, še izpostavlja dpa.

Vir: STA