Spomladansko srečanje IMF in Svetovne banke v znamenju tveganj za globalno rast

8.4.2023

R 6

V Washingtonu bo prihodnji teden potekalo spomladansko srečanje IMF in Svetovne banke. Finančni ministri, guvernerji centralnih bank ter predstavniki finančnega sektorja in civilne družbe, med katerimi bo tudi slovenska delegacija, bodo razpravljali o aktualnem dogajanju v globalnem gospodarstvu. To se sooča z močnimi tveganji, ki znižujejo rast.

Letošnje aprilsko srečanje prihaja v času, ko nad usodo globalnega gospodarstva visijo nekatera zelo močna tveganja. Najbolj izpostavljene so geopolitične napetosti, ki so se krepile že nekaj časa, eskalirale pa z lanskim ruskim napadom na Ukrajino.

Ta je obenem še dodatno povečal inflacijske pritiske, ki so se začeli povečevati po koncu pandemije covida-19, tako da je inflacija v razvitem svetu lani pristala na ravneh, ki jih države niso bile vajene že desetletja, visoka pa bo ostala tudi letos.

Izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva je ta teden v govoru pred spomladanskim srečanjem opozorila, da bo svetovna rast BDP v naslednjih petih letih verjetno ostala približno triodstotna, kar je najnižja srednjeročna napoved od devetdesetih let prejšnjega stoletja.

"Rast ostaja zgodovinsko šibka - zdaj in srednjeročno," je bila jasna Georgieva, ki je pojasnila, da je "zaradi vse večjih geopolitičnih napetosti in visoke inflacije trdno okrevanje še vedno nedosegljivo", to pa da je v škodo vsem, predvsem najbolj ranljivim ljudem in državam.

Vir in več informacij: STA