Katera je letošnja najboljša poslovna knjiga? Zbiramo uspešnice s sporočili, ki obetajo premike.

17.10.2023

poslovna knjiga kolaz2
Ste vedeli, da so velike poslovne voditeljice in voditelji vsi po vrsti strastni bralci? Po podatkih Fortune 500 na mesec povprečno preberejo štiri do pet knjig.
Foto: arhiv ZM

Branje je odlična investicija, saj se v dveh urah seznanite z modrostmi, za katere so avtorji porabili vsaj dve leti, da so o njih razmišljali in jih prelili na papir. S takšno mislijo je psiholog Adam Grant na pot pospremil knjigo Premisli še enkrat, ki jo je komisija Združenja Manager in  Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS na lanskem knjižnem sejmu razglasila za najboljšo poslovno knjigo 2022.

Išče pa se že nova poslovna knjižna uspešnica, ki obeta nove premike po zgledu lani nagrajene uspešnice, v kateri je Grant med drugim odstrl zgodbe, kako je znanstvenik in prejemnik Nobelova nagrade z veseljem sprejel lastne zmote, kako so najboljši napovedovalci prihodnosti spremenili svoje poglede, kako je zakonodajalki uspelo prepričati ugandskega vojskovodjo za mirovne pogovore, knjižno mojstrovino pa strnil s sporočilom, da če obvladamo umetnost ponovnega razmisleka, bomo po Grantovem prepričanju poslovno uspešnejši in v življenju srečnejši, saj utegnemo s ponovnim razmislekom priti do novih rešitev starih problemov, stare rešitve pa uporabiti pri novih problemih.

V komisiji, ki bo letos prebirala nominirane knjige in med njimi izbrala najboljšo poslovno knjigo 2023, so Janez Škrabec (predsednik), Marjana Lavrič ŠulmanEnej KirnPetra JuvančičVladimir KukavicaLovro Peterlin in Ana Aleksandra Turk.

Razglasitev in podelitev priznanja bo na 39. slovenskem knjižnem sejmu, in sicer v soboto, 25. novembra 2023.