Melanie Seier Larsen: vodi jo poslanstvo uravnoteženosti spolov v poslovnem svetu

9.12.2020

Melanie Seier Larsen5
Melanie Seier Larsen se po šestih letih in dveh uspešnih mandatih poslavlja s funkcije predsednice Sekcije managerk pri Združenju Manager.

Melanie Seier Larsen se po šestih letih in dveh uspešnih mandatih poslavlja s funkcije predsednice sekcije managerk pri Združenju Manager. Objavljamo njen zapis kolegicam managerkam:

"Nekdanja prva dama Združenih držav Amerike in velika borka za človekove pravice Eleanor Roosevelt je nekoč dejala: "Bolje je prižgati svečo, kot preklinjati temo". Drage kolegice, bistvo našega sodelovanja je prav to – prižigati sveče v temi neenake zastopanosti žensk na vodilnih položajih. V zadnjih šestih letih, odkar sem imela čast zastopati sekcijo managerk kot predsednica, smo z ognjem in strastjo, ki jo čutimo do našega poslanstva, prižgale mnogo sveč. V tem času smo s ponosom nadaljevale pot, po kateri so pred nami pogumno korakale številne managerke, da bi nam, njihovim naslednicam, omogočile enakopravnejše možnosti na naši karierni poti. Na veliko stvari smo lahko upravičeno ponosne.

V naši sredini smo pozdravile številne nove članice, za kar gre zahvala tudi novemu mentorskemu programu Mentorska mreža, ki je povezal 71 mentorskih parov in je zaradi svoje izjemnosti postal krovni mentorski program v Združenju Manager. Priznanje Managerkam prijazno podjetje smo nadgradile v priznanje Vključi.Vse, s katerim prepoznavamo najboljše prakse na področju strategije vključevanja in raznolikosti. Naredile smo ga tudi bolj prepoznavnega, tako kot priznanje Artemida, ki ju zdaj podeljujemo na dveh najpomembnejših dogodkih Združenja Manager. S klubskimi dogodki smo vzpostavile odličen format za grajenje vezi in z vsebinami Unconference v predprogramu Managerskega kongresa omogočile mreženje z dodano vrednostjo.

Vso naše delo je vodilo prizadevanje za uravnoteženost spolov na vodstvenih položajih v gospodarskih družbah, ki prinaša številne pozitivne učinke. Zanašanje na edinstvene karakteristike obeh spolov se je v poslovnem svetu izkazalo kot recept za uspeh. Naša temeljitost, čustvena inteligenca in nagnjenost h konsenzom je le del nenadomestljivih prednosti vodilnih žensk. Ženske na vodilnih položajih smo tudi navdih in motivacija mladim, včasih premalo pogumnim kolegicam. Z vsakim korakom na naši poti in preskočeno oviro utrnemo pot generacijam za nami. Čeprav je delež žensk na vodilnih položajih pogosto odraz enakopravnosti v družbi, je lahko tudi povod za doseganje sprememb na ostalih področjih. Naše poslanstvo je zato velika odgovornost in nosi velik pomen za enakopravnost žensk v Sloveniji v prihodnosti.

Mesto predsednice sekcije managerk zapuščam zadovoljna in ponosna. Zadovoljna sem z našim delom in uspehi preteklih let, predvsem pa sem ponosna na vse močne, uspešne Ženske z veliko začetnico, s katerimi sem v tem času sodelovala, ter na vse ženske in moške, ki smo se jih z našim delom dotaknile. Ponosna pa sem tudi nase. Že leta me vodi poslanstvo uravnoteženosti spolov v poslovnem svetu in prevzetje vodilne vloge v sekciji Združenja Manager je bil pomemben korak na moji poti uresničevanja tega poslanstva. Naj vam bo slednje tudi vodilo ob koncu: bodite ponosne nase. Ob koncu dneva se vprašajte, ali vas današnje delo, vedenje, prizadevanje navdaja s ponosom. Če si odgovorite pritrdilno, ga naslednji dan ponovite, še bolje in še z večjim zanosom. Dokler ne bodo prižgane vse sveče.

Hvala,"
Melanie Seier Larsen