Prejemnik priznanja za življenjsko delo 2016 je Aleš Mižigoj

30.1.2017

PZD 2017

Upravni odbor Združenja Manager je priznanje za življenjsko delo na področju managementa za leto 2016 podelilo Alešu Mižigoju. Aleš Mižigoj je z Medexom neločljivo povezan že 55 let. Najstarejši delovno aktivni prebivalec Slovenije pri svojih 88 letih ostaja svetovalec predsednice uprave in član nadzornega sveta družbe Medex, ki jo je vodil kar 40 let.

Ales Mizigoj

Alešu Mižigoju za njegov prispevek k razvoju slovenskega gospodarstva je Združenje Manager podelilo priznanje za življenjsko delo v managementu, na Januarskem srečanju, 26.1.2017.

Iz turbin v čebelnjake

Rodil se je v družini z 10 otroki v Goriških Brdih, nato ga je življenjska pot vodila v Ljubljano. Po končani srednji ekonomski šoli leta 1948 je šolanje nadaljeval na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Vzporedno s študijem je v Litostroju delal kot referent za prodajo turbin. Po diplomi je delovne izkušnje nabiral najprej kot revizor (1958-59), nadaljeval kot direktor Stanovanjskega sklada Občine Škofja Loka (1959-61), vse dokler ni leta 1961 prevzel funkcije direktorja Medexa.

Medexov laboratorij prvi v Evropi

Ob prevzemu vodenja je bil Medex s 27 zaposlenimi tik pred stečajem. V podjetju, ki je bilo ustanovljeno sedem let pred Mižigojevim prihodom, so se ukvarjali izključno z izvozom medu, čigar pridelek pa je močno odvisen od vremenskih razmer in letine. Za zagotovitev stalne proizvodnje je področje delovanja Medexa razširil še na uporabo matičnega mlečka, cvetnega prahu in propolisa. Temu je sledil razvoj izdelkov apiterapije in ustanovitev laboratorija leta 1968, ki je bil prvi tovrstni ne samo v Jugoslaviji, temveč tudi v Evropi. Poseben mejnik so v podjetju dosegli leta 1970, ko so postali največji prodajalec medu in ostalih čebeljih pridelkov v Jugoslaviji. V času največjega obsega poslovanja je Medex prodal do 4.500 ton medu letno.

Mižigoj se je pri vodenju soočil tudi s številnimi izzivi upravljanja in lastništva podjetja. S trmo in prekaljenimi pogajalskimi sposobnostmi je zavračal težnje po vključevanju Medexa v številne TOZD-e in ga utrjeval v uspešno samostojno blagovno znamko. Boleč udarec je podjetje doživelo ob razpadu nekdanje skupne države, ko so izgubili 70 % trga. Reševanja so se lotili s spremembo strategije. Klasični proizvodnji so dodali še konditorstvo – proizvodnjo piškotov in napolitank. Konec devetdesetih let je sledila nova strategija, in sicer preusmeritev v razvoj prehranskih dopolnil in razširitev proizvodnje na druge naravne izdelke. Danes prehranska dopolnila predstavljajo kar 60 % prihodkov, med pa dobro četrtino. Z več kot 80 zaposlenimi in v sodelovanju z 2.000 slovenskimi čebelarji svoje izdelke še naprej izvažajo na več kot 20 trgov. Ob letnem prometu 14 milijonov evrov so v letu 2015 ustvarili 1,5 milijona evrov čistega dobička.

Leta 2001 se je Mižigoj poslovil z mesta predsednika uprave Medexa, ki je pod njegovim vodstvom, ne glede na gospodarske razmere, ves čas posloval z dobičkom. V Medexu, ki je od leta 2016 v 100-odstotni družinski lasti, danes deluje kot član nadzornega sveta in svetovalec predsednici uprave, hčeri Aleši Mižigoj.

Več o priznanju si preberite na podstrani.

Prejemnik priznanja za življenjsko delo 2016 je Aleš Mižigoj