Čestitke naši industriji za najvišjo majsko rast proizvodnje v EU

13.7.2023

industrijska rast3

Maja je slovenska industrija na parketu Evropske unije požela vse rekorde, saj je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat med državami članicami dosegla najvišjo mesečno rast industrijske proizvodnje. Ta je bila 7,9 odstotna. Drugo najvišjo mesečno rast so imeli Hrvatje (4,3 odstotno), tretje mesto so si razdelil Slovaki in Finci z 2,5 odstotno rastjo.

Majski obseg industrijske proizvodnje v območju evra se je tako tudi po zaslugi naše industrije povečal že drugi mesec zapored. Aprila se je v mesečni primerjavi povečal za okrogel odstotek, maja za 0,2 odstotka.

In v katerih dejavnostih nam je šlo maja najbolje?

Največjo rast smo v primerjavi z aprilom zabeležili v predelovalnih dejavnostih (8,9 odstotno) in rudarstvu (5,5 odstotno), medtem ko smo v oskrbi z električno energijo, plinom in paro beležili upad proizvodnje (6,5 odstoten).

Majske zaloge so bile v primerjavi z aprilskimi večje tako v rudarstvu (za 10,8 odstotkov) kot predelovalnih dejavnostih (za slab odstotek). Tudi vrednost majskih zalog je bila za odstotek višja kot aprila. Prihodek od prodaje pa se je maja glede na april v slovenski industriji povečal za 6 odstotkov.

Vira: Dnevnik, SURS