Vrednost evra prvič po letu 2002 izenačena z dolarjem

12.7.2022

evri44

Skupna evropska valuta je danes v primerjavi z dolarjem še izgubila, tako da je okoli 11.50 prvič po letu 2002 prišlo do izenačitve vrednosti obeh valut, poroča STA. V območju z evrom se namreč vse bolj pojavlja strah o pojavu recesije, na kar vpliva tudi zmanjšana dobava ruskega plina v Evropo zaradi vzdrževalnih del na plinovodu Severni tok 1.

Evro je sicer potem znova nekoliko pridobil. Trenutno (ob 12.20) je na borzi v Frankfurtu za en evro treba odšteti 1,0017 dolarja, kar je 0,27 odstotka manj kot v ponedeljek.

Evro je letos proti dolarju po navedbah francoske tiskovne agencije AFP izgubil skoraj 14 odstotkov. Njegova vrednost je začela toniti konec junija, zaradi pričakovanj vlagateljev, da se bo območje z evrom zaradi vse višje inflacije znašlo v recesiji, pa ni videti, da bi si evro lahko pretirano opomogel.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je na udaru tudi zaradi denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki se je v boju proti naraščajoči inflaciji odločila za agresivnejšo politiko kot na drugi strani Evropska centralna banka, ki namerava obrestne mere dvigovati počasi.

Nižji kot je menjalni tečaj evra, močnejše postanejo druge valute, kot je dolar. Posledično se podraži uvoženo blago v EU, na čelu z energenti, kar še dodatno zvišuje inflacijo, pa opozarja nemška tiskovna agencija dpa.

Vir: STA