Petra Wagner: V središču je človek

16.3.2023

MKF 6872 3

Tistega marca pred tremi leti, ko se je vse postavilo na glavo, sem imela to srečo, da sem kot vodja mednarodnega prodajnega teama že znala delati in voditi na daljavo. Lahko bi rekla, da se zame ni skoraj nič spremenilo.

Čeprav smo bili dela na daljavo vajeni, smo v času korone tudi v mojem takratnem teamu še več pozornosti namenili predvsem štirim vidikom:
• Redni komunikaciji in sodelovanju
• Jasnim ciljem
• Skrbi za zdravje
• Zaupanju

S temi izhodišči sem kot predstavnica slovenskega Združenja Manager z veseljem sodelovala pri pripravi smernic za vodenje na daljavo, ki jih je te dni izdalo evropsko združenje managerjev CEC. Upam, da ga boste z veseljem prelistali in v njem našli koristne nasvete za svoje delo (priročnik).

Seveda so pri delu in vodenju na daljavo ključna digitalna orodja, a sem – verjetno tudi zato, ker izhajam iz sociologije, prepričana, da je tehnologija zgolj in samo to – orodje. Ko opazujem, kako se digitalno transformirajo slovenska podjetja, lahko z gotovostjo trdim, da tehnologija ni nikoli tisti dejavnik, ki odloča o uspešni ali neuspešni transformaciji. Tehnologija je takšna ali drugačna, praviloma slabe na trgu ni. Posebno pozornost si zasluži skrb za kibernetsko varnost. A uspeh transformacije je vedno odvisen od ljudi. Zato je naloga vodij pri vpeljavi sprememb ključna, celo usodna.

V priročniku CEC smo vodenje na daljavo obravnavali iz več zornih kotov. Moj najljubši pristop pa je grajenje ustreznih kompetenc. Najprej potrebujemo digitalne kompetence, ki ljudi opolnomočijo, da sploh lahko delujejo v novih okoliščinah, zaupanje lahko gradimo s profesionalnimi kompetencami na posameznih področjih, vodje pa potrebujemo ustrezne vodstvene kompetence. Torej vsi ves čas potrebujemo ustrezna šolanja in izobraževanja.

Po koroni je delež ljudi, ki v EU delajo na daljavo ali hibridno, rahlo upadel, a je zanimiv podatek, da je takšno delo še posebej zanimivo za ženske in predstavnike mlajših generacij. V bitki za talente torej hibridno delo ni več odgovor na krizo pač pa legitimna opcija, ki nam pomaga biti vključujoči.

Če pomislimo še na trajnostni vidik, mi dovolite, da vam za konec postavim majhen izziv: sprehodite se po svojem podjetju in poglejte, kdo vse bi danes lahko delal od doma. Kaj se morate vi naučiti, da bi lahko od doma delali vsi, ki lahko in ki si tega želijo?

Petra Wagner, pooblaščenka uprave za digitalno preobrazbo, prodajo in informatiko v družbi Mladinska knjiga Založba