Rast cen surovin se umirja, dobave bodo krajše do konca leta

17.9.2021

surovine2

Medtem ko cene surovin in posledično končnih izdelkov že celo leto rastejo, je avgusta cena železove rude po podatkih Svetovne banke padla za četrtino, na raven z začetka leta, poroča Delo. Cene drugih surovin se niso tako izrazito znižale ali pa so še naprej malce rasle. Tako je cena aluminija, ki je poleg bakra ključen za zeleno transformacijo gospodarstev, dosegla nov vrh; ob tem je tudi povpraševanje po njima še vedno veliko. 

Marina Lindič, predsednica združenja nabavnikov, meni, da se bodo cene surovin prihodnje leto umirjale, saj taka rast cen ni dolgoročno vzdržna. Ob tem, kot pravi, ni ekonomskih razlogov za tako visoke cene, veliko pa k tem prispevajo špekulacije.

Največji izziv po njenih besedah je sicer zagotavljanje dobav, saj so se dobavni roki zelo podaljšali. Podjetja morajo napovedati ali naročiti materiale tudi pol leta, leto ali dve vnaprej. Bojan Ivanc, glavni analitik GZS, ocenjuje, da se bodo dobave osnovnih surovin izboljšale do konca leta, vendar sta ozki grli cena in dinamika ladijskega prevoza.

Glede dobave čipov, ki jih kronično primanjkuje, pa dodaja, da pri tem avtomobilski sektor kaže več inovativnosti, kot mu je pripisujejo: "Pospešilo se je namreč recikliranje čipov iz rabljenih vozil. Vseeno pa bo njihova proizvodnja neenakomerna verjetno še do prve polovice prihodnjega leta."

Več v Delu