Aleša Mižigoj: Komunikacija je stvar odnosov in empatije

25.5.2023

Medex corporate portraits Photo Ziga Intihar 1864

»Imamo dve ušesi in ena usta, da lahko dvakrat več poslušamo kot govorimo,« se glasi znana misel. Morda bo slišati nenavadno, toda trdno sem prepričana, da je eden od stebrov dobre komunikacije poslušanje. Obrniti se k sogovorniku, ga slišati, videti in uzreti. Se iskreno zanimati zanj in za tisto, kar ima povedati. S tem se namreč vzpostavlja odnos, odnosi pa so neprecenljivi.

Tisti pravi človeški odnosi, ki jih tudi umetna inteligenca, ki v tem hipu tako dramatično spreminja naše okolje, ne bo mogla nadomestiti. Govorim o toplini in pristnem stiku. O empatiji, ki je zelo pomembna tako v osebnih kot v poslovnih odnosih. Kajti ljudje, kot je zapisala Maya Angelou, marsikdaj pozabimo, kaj je nekdo naredil in kaj je povedal, zapomnimo pa si, kako smo se ob njem počutili. Pozitivno sled v komunikaciji in življenju nasploh lahko pustimo le, če znamo upoštevati tudi druge, ne le sebe.

Da ti nekdo prisluhne, ti zaupa in nemara celo sledi, pa je stvar iskrenosti in jasnih ter trdnih vrednot. To sta po mojem prepričanju naslednja ključna stebra komunikacije. Lahko rečem, da so vrednote, za katere najpogosteje zastavljam glas in o njih govorim kot gospodarstvenica in voditeljica, vselej tudi moje osebne vrednote, vrednote, ki jih živim. Naj gre za področje zdravja in izboljševanja kakovosti življenja, kar je temeljno poslanstvo Medexa, voditeljstvo, trajnost, opolnomočenje žensk v gospodarstvu in v širšem družbenem okolju, pomembnost povezovanja in vračanja skupnosti ali katerokoli drugo temo, ki se mi zdi bistvena.

Jasna, povezovalna in sodelovalna komunikacija je pravzaprav izrazito strateška in trajnostna tema. V svetu, v katerem je informacijam vse težje zaupati in v katerem je tehnološki napredek tako hiter, da mu včasih komaj sledimo, se bomo preprosto morali poslušati, pogovarjati in dogovarjati. Le tako temeljne človeške vrednote ne bodo odrinjene na stranski tir. Le tako pomembne teme, ki bistveno vplivajo na prihodnost sveta in človeka, ne bodo ostale prezrte. Zato se poslušajmo in pogovarjajmo. Komunicirajmo! Kajti le s komunikacijo se gradijo dobri odnosi, le iz dobrih odnosov pa se razvije zaupanje, ki je v današnjem svetu ena najpomembnejših valut.

Aleša Mižigoj, lastnica in direktorica družinskega podjetja Medex ter prejemnica nagrade Primus 2023